Tytuł prawny do lokalu, sprawa niełatwa

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Tytuł prawny do lokalu, sprawa niełatwa

Post autor: Klara27 »

Witajcie,
Pani X od 12 lat pobierała dodatek mieszkaniowy. Zarządca powterdział tytuł prawny i inne szczegóły na wniosku. W miesiącu październiku zarządca tytułu prawnego nie potwierdził, napisał- oczekuje na weryfikację (przy najmie).
Jest to mieszkanie wojskowe (były mąż był wojskowym). Kobieta od 30 lat tam mieszka, w latach 90 wzięła rozwód, mąż wyjechał zostawił ją na tym mieszkaniu. Rachunki przychodziły na nią cały czas, a tu teraz okazało się, że nie wiadomo, czy ten tytuł prawny ona ma, czy też nie.Dodam, że były mąż już nie żyje. Poradzicie co w tej sytuacji?
Łączę pozdrowienia.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: Tytuł prawny do lokalu, sprawa niełatwa

Post autor: Maxima »

A na jakiej podstawie przyznawałaś DM do tej pory (bo nie tylko na podstawie podpisu zarządcy na wniosku). Jakaś umowa najmu? Kto był stroną umowy?
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

Pracuję w dodatkach od roku...
na podstawie wniosku potwierdzonego przez administratora. To był najem z wojskowej agencji mieszkaniowej. Moja poprzedniczka w tym wypadku nie brała umowy najmu z tą agencją.
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

Dodam jeszcze, że kontaktowałam się z zarządcą w tej sprawie. Dostałam informację, że może się okazać, że ten tytuł jest lub go nie ma, że muszą uzgodnić to z prawnikiem.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

To nieciekawie. Nie daję wiary podpisom zarządcy. Tym bardziej, ze potwierdzenie nie obejmuje pkt 1 . Zarządca potwierdza pkt 2-5,7-9 i 12. Miałam przypadek, gdy spółdzielnia mieszkaniowa przez kilka lat potwierdzała wniosek a my płaciliśmy DM. Okazało się, że człowiek nie miał tyt. prawnego. Sprawa oparła się o sąd, który nakazał zwracać DM wnioskodawcy.
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

Maxi, ja zwykle proszę o wgląd do umowy najmu czy innego dokumentu, natomiast tu ja nie miałam watpliwosci zadnych bo wszystko bylo zawsze wporzadku. Nie przyszloby mi do glowy, ze kobieta moglaby nie mieć tytulu prawnego zwlaszcza, ze moja poprzedniczka bardzo skrupulatnie i porzadnie podchodziła do spraw dodatku i te rachunki na mieszkanie, które zawsze byly na nia...
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Klara27 pisze: Poradzicie co w tej sytuacji?
Sprawa wydaje się całkiem prosta: wnioskodawca wraz z zarządcą niech wyjaśnią tytuł prawny. W razie czego można wystosować oficjalne zapytanie.
Z przyjęciem wniosku nie zwlekać do czasu wyjaśnienia, bo może trwać zbyt długo.
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

Dziękuję Wam za informacje.
ODPOWIEDZ