podstawa prawna w decyzji uchylającej

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
anonim1960
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

podstawa prawna w decyzji uchylającej

Post autor: anonim1960 »

witam. Mam decyzje uchylającą od 1 listopada z powodu zmiany miejsca zamieszkania. Wiem, że trzeba dać art. 155 KPA ale czy potrzeba jeszcze jakis art. z ustawy o dodatkach mieszkaniowych???? czy wystarczy tylko 155 KPA???
anonim1960
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: podstawa prawna w decyzji uchylającej

prosze kogos o odpowiedz :cry:
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

Na podstawie art. 162§ 1 oraz art. 155 Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2017 r. poz. 1257), art. 2 ust. 1 i art. 7 ust. 1a ustawy z dnia 21.06.2001 r.
o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2017 r. poz. 180) oraz Zarządzenia Nr ... Burmistrza Miasta ....... z dnia ......... roku w sprawie: udzielenia upoważnienia Dyrektorowi Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w ..............
anonim1960
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

dziekuje bardzo
kmf
Praktykant
Zajmuję się: DM/DE
Kontakt:

Post autor: kmf »

Z całym szacunkiem, po długiej nieobecności na forum;) Klaro droga na moje, decyzję albo się uchyla, albo wygasza (ja w przypadku zmiany lokalu dodatek wygaszam, bo decyzja staje się bezprzedmiotowa). Art 162 mówi o wygaszeniu, art. 155 o uchyleniu za zgoda strony (tylko jaki w tym interes słuszny strony?;)są dwie szkoły, ale te dwa artykuły w jednej decyzji? nie, nie....
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

Oj oj, Kmf, racja.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Słusznie.
Dodam jedynie komentarz, że popularna „zmiana miejsca zamieszkania” tak naprawdę, gdy się tylko troszkę krytycznie pomyśli, to nie jest wystarczający powód do „wygaszenia”. To coś w rodzaju skrótu myślowego. No bo jak rozpoznać, że ktoś zmienił miejsce zamieszkania? Czy po protokole przekazania (jakoś nikt na forum nie stawia takiego argumentu)? Czy po telefonicznym oświadczeniu? Czyim? Czy po opinii wścibskich sąsiadów? Czy po parodniowej nieobecności? ...
Żeby stwierdzić wygaśnięcie, to przede wszystkim dodatek musi stać się bezprzedmiotowy. Żeby dodatek stał się bezprzedmiotowy, to moim zdaniem wcześniej zarządca czy właściciel musi przestać oczekiwać tego dodatku. Żeby to nastąpiło, to muszą wygasnąć zobowiązania wynikające z umowy i to skutecznie. Na forum było parę przykładów, gdzie rzekoma przeprowadzka wcale nie wiązała się z zakończeniem umowy i zobowiązań.
kmf
Praktykant
Zajmuję się: DM/DE
Kontakt:

Post autor: kmf »

Tak oczywiście zgadzam się z PCW. Wygaszenie decyzji robię po pisemnym oświadczeniu wnioskodawcy, że zmienia miejsce zamieszkania i NIE BĘDZIE PONOSIŁ OPŁAT za lokal, z którego się wyprowadza:)w takim wypadku mam podstawe do wygaszenia:) sytuacja jasna i czytelna.
ODPOWIEDZ