Brak władzy rodzicielskiej małżonka. Czy KDR sie nalezy?? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 05 mar 2020, 15:09

Witam, mam pytanie. Pięcio osobowa rodzina. matka ma trójke dzieci z byłym męzem. Z obecnym nie posiada dzieci. Tylk matka jest opiekunem prawnym i to ona ma władze rodzicielską nad dziecmi, obecny maz nie. Czy KDR nalezy sie małzonkowi rodzica jesliw spolnie wychowuje 3 dzieci? dobrze rozumiem? wiec w takim razie po co to oswiadczenie o władzy... z gory dziekuje.
nijaka898
Praktykant
Od: 23 sty 2018, 19:05
Zajmuję się: Św

Napisano: 05 mar 2020, 15:34

Jest tak jak napisałaś.
Troszkę chaotycznie opisane, ale chyba zrozumiałem.

Pani jest matką 3 dzieci. Obecnie wyszła za mąż za innego Pana (to nie jego dzieci).
Wnioskuje na siebie o kartę i dla obecnego męża.
Zatem:
- Pani przysługuje karta bo jest matką 3 dzieci. Zgodnie z ustawą rodzic składa oświadczenie o tym, że nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej - więc takie oświadczenie ci składa
- Panu przysługuje karta, bo karta przysługuje małżonkowi rodzica
PS. Gdyby był rodzicem chociaż jednego dziecka, to pamiętam, że MRPIPS sugerowało, aby wziąć oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej w stosunku do tego jednego dziecka. W twoim przypadku Pani nie składa oświadczenia dot. władzy rodzicielskiej w imieniu Pana. - to akurat wiadomo, bo on nie ma dzieci.

- 3 dzieci przysługuje karta (jeśli cała trójka spełnia warunki ustawy). Jeśli chociaż jedno dziecko nie spełnia warunków określonych w ustawie to kartę otrzymuje tylko rodzic i małżonek rodzica.
Poprosiłbym też o akt małżeństwa (chyba że masz opcję weryfikacji w inny sposób)

Podsumowując, Pani na wniosku jako rodzic, Pan jako małżonek - dzieci rozumiem, ze 3 spełnia warunki ustawy więc im się należy (są do 18tki lub do 25 itd). Oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej (Dane wnioskodawcy: Pani, Dane osoby której dotyczy oświadczenie: Pani, Niżej imiona i nazwiska, PESELE dzieci i Pani podpis), akt małżeństwa (chyba, ze weryfikujesz to inaczej)

Tyle.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2020, 8:15

Tak też myślałam, ze zupełnie mi sie pomieszało to wszystko odniesnie władzy rodzicielskiej.

Dziekuje bardzo !!!! Pozdrawiam !!! :):):)

Ps. Masz racje, poproszę o dołączenie aktu małżeństwa.
nijaka898
Praktykant
Od: 23 sty 2018, 19:05
Zajmuję się: Św

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x