Witam, jaką podstawę prawną wpisać w decyzję odmowną ,kiedy petent nie doniósł zaświadczenia o dochodach i w rezultacie napisał wniosek że jednak nie doniesie bo ma z tym trudność i rezygnacje z dodatku .
Lusiu, a napisz tylko, czy wysłałaś Panu wezwanie do uzupełnienia wniosku? Czy nie dało się w inny sposób wyliczyć dochodu?
Bo odmowa to nie bardzo pasuje.
Nie wysyłałam , ponieważ osoba miała mi donieść w umówionym terminie,ale stwierdziła ,że ma problem z załatwieniem zaświadczenia ...dlatego złożyła wniosek że rezygnuje z dodatku
zaświadczenie mega potrzebne bo jest to działalność gospodarcza,więc jest dochód
Ostatnio zmieniony 04 lip 2018, 11:11 przez lusia&lusia, łącznie zmieniany 1 raz.
"Art. 105. Przesłanki umorzenia postępowania
Dz.U.2017.0.1257 t.j. - Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego
§ 1. Gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części.
§ 2. Organ administracji publicznej może umorzyć postępowanie, jeżeli wystąpi o to strona, na której żądanie postępowanie zostało wszczęte, a nie sprzeciwiają się temu inne strony oraz gdy nie jest to sprzeczne z interesem społecznym. " Moim zdaniem jeżeli już.
lusia&lusia pisze:zaświadczenie mega potrzebne bo jest to działalność gospodarcza,więc jest dochód
Hola hola... Jeśli to jest działalność to nie jest potrzebne zaswiadczenie. Kto ma je wystawić? Chyba, że biuro rachunkowe, które księgowość prowadzi. Ale wystarczy, ze klient oświadczy na jakiej zasadzie się rozlicza, jaki osiagnął dochód, wykaże koszty uzyskania przychodu i doniesie dowody wpłat składek , by odpowiednie odjąć.
Skoro już napisał oświadczenie to umorzenie. Ale fakt, z reszta, jak napisałam w pierwszym poście, ze moze daloby sie wyliczyc w inny sposob dochod, zwłaszcza, ze to jak sie okazuje jest działalność, a tak naprawde nie ma wymogu przrdstawiania zaswiadczen w Dm. Niestety juz chyba za pozno na tego typu dzialanie.