zgon wnioskodawcy - wzór decyzji - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 lip 2018, 11:14

Cześć Wszystkim :)

Mam prośbę ... zapewne na forum takie wzory już są ... ale czy mógłby ktoś mi podesłać wzór na wygaszenie decyzji z powodu zgonu wnioskodawczyni ... plisss :)

I jak Ona zmarła w poniedziałek 2 lipca to wygaszenie robię od 1 lipca tak ?

Z góry wielkie dzięki :D
maniula
Stażysta
Od: 06 mar 2017, 11:58
Zajmuję się: dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 04 lip 2018, 11:23

I jeszcze chciała bym się Was podpytać czy mogę taką decyzję wystawić dzisiaj bez aktu zgonu, ponieważ to świeża sytuacji i rodzina jeszcze takiego aktu nie doniosła, osrodek został o tym fakcie poinformowany telefonicznie no i to mała miejscowość więc jak ktoś umrze to się o tym poprostu wie :|

Miałam już zrobioną listę wypłat na 5 lipca ale dzisiaj poprawiłam ją usuwając tą osobę z listy aby pieniądze nie cofnęły się skoro już wiem o tym fakcie.
maniula
Stażysta

Napisano: 04 lip 2018, 11:29

Moim zdaniem stwierdzenie wygaśnięcia zrobimy od sierpnia. Skoro zmarła 2-go lipca to nie wyobrażam sobie stwierdzić wygaśnięcia od dn. 1.07 gdyż Pani ta w dniu 1.07 mogła czuć się dobrze i nic mogłoby nie wskazywać na to, że nam zejdzie z tego świata. Dlaczego więc stwierdzać wygaśnięcie z tym dniem osobie, która w tym dniu jeszcze żyje? (Ja rozumiem, że termin wypłaty to np. 10. Ale równie dobrze mógłby być to 1. W ustawie jest zapis, że do 10tego. A wypłaty to czynność techniczna).
Poza tym wychodzę z założenia, że takie sytuacje jak śmierć, która jest nieunikniona dla wszystkich, nie jest do przewidzenia jeżeli chodzi o dzień.
Zaraz rozpocznie się wrzawa na ten temat, z resztą, w którymś wątku już co nieco zdążyłam przeczytać na ten temat. Nie mówię, że źle, że będzie wrzawa, bo z każdej takiej dyskusji można wiele wyciągnąć, zapamiętać.. =)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 04 lip 2018, 11:54

Nie chcę wywołać żadnej wrzawy, poprostu proszę o pomoc bo nie wiem i błądzę a błędy czasami są kosztowne niestety :(

No oki nie mogę wygasić od 1 lipca ... faktycznie teraz jak napisałaś i to przeczytałam to puknęłam się w głowę ;)

ale przecież nie wypłacę jej dodatku za lipiec (na 5 zaplanowana wypłata) skoro kobiety nie ma ... dodatek szedł do spółdzielni która mi za chwilę cofnie go na konto ... skoro już od dzisiaj wiem że kobieta nie żyje to ją usunęłam z listy wypłat, tylko muszę skonstruowac do tego faktu mądrą decyzję ... czy będzie ktoś zyczliwy i podzieli się wzorem :)
maniula
Stażysta

Napisano: 04 lip 2018, 12:15

Wygaśnięcie decyzji należy stwierdzic od dnia nastepnego po dacie zgonu (innej możliwości nie ma), czyli w tym przypadku od 2 lipca. Dodatku za lipiec już nie wypłacasz. Nie ryzykowałabym wydania decyzji bez aktu zgonu. Zablokuj sobie wypłatę w systemie, aby nie poszła. A decyzje zrób jak otrzymasz kopię aktu zgonu. Robię tak do lat, sprawę w SKO miałam i uznali za działanie prawidłowe.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 04 lip 2018, 12:24

Bardzo bardzo dziękuję za pomoc :)

I dokładnie tak zrobię jak radzisz :)

Maxima a czy mogła bym prosić o wzór takiej decyzji ? Jeżeli wygodniej to mogę podać meila ?
maniula
Stażysta

Napisano: 04 lip 2018, 16:40

U nas rowniez sko, kontrole i audyty nie wskazaly nieprawidlowosci, ze stwierdzamy wygasniecie od nastepujacego miesiaca po zejsciu.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x