Jaki powinno wyglądać zaświadczenie o dochodach w przypadku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 06 lip 2018, 11:58

Witam serdecznie, bardzo proszę o podesłanie jakiegoś zaświadczenia któremu mogę wręczyć osobie porozprowadzaj swoje przedsiębiorstwo, mąż wnioskodawczyni prowadzi firmę budowlaną, co prawda mam jakieś dokumenty z dochodami i stratami ale jest to dla mnie wyższa matematyka i jak to czytam to nie wiem co i jak, miał ktoś z Was kiedyś taki przypadek?
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 06 lip 2018, 13:16

Nie jest idealne, ale powinno wystarczyć.
Załączniki
ZAŚWIADCZENIE O ZAROBKACH.doc
(20.5 KiB) Pobrany 34 razy
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2018, 12:33

Krwawa pisze:Nie jest idealne, ale powinno wystarczyć.

dziękuje za zaświadczenie ale mam pytanko, czy jeśli właściciel firmy zatrudnia pracowników to ma to jakiś związek z jego dochodami itp? czy interesuje mnie TYLKO on i jaki miał dochód od marca do maja (brutto, koszty uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie emerytalno, rentowe i chorobowe?)
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 12 lip 2018, 12:17

Interesują nas tylko dochody wnioskodawcy i płacone przez niego składki społeczne, także koszty uzyskania. Szczerze mówiąc nie rozumiem Twojego pytania.

P.S. Teraz to są już dochody za IV, V, VI.
P.P.S. Od brutto odejmujemy k.u.p., składki em., rent., chor. i wynik jest tym, czego chcemy.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2018, 14:47

Krwawa pisze:Interesują nas tylko dochody wnioskodawcy i płacone przez niego składki społeczne, także koszty uzyskania. Szczerze mówiąc nie rozumiem Twojego pytania.

P.S. Teraz to są już dochody za IV, V, VI.
P.P.S. Od brutto odejmujemy k.u.p., składki em., rent., chor. i wynik jest tym, czego chcemy.

no to mój taki pierwszy wnioskodawca i jego zona mi namąciła w głowie takimi sprawami :P
kamos90
Starszy referent

Napisano: 13 lip 2018, 9:23

Ano ludzie potrafią mącić, ale nam przyświeca prosta zasada - brutto minus koszty, minus składki społ. ;) Oczywiście z przedsiębiorcami różnie bywa, na pewno często nie przynoszą uczciwych zaświadczeń. Księgę można byłoby napisać o tem. ;) Nam jednak nie płacą za to, żeby się w pracy przejmować, stresować, zdrowie nasze jest bezcenne, więc przejmujmy się jak najmniej. ;)
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2018, 14:42

tak a propo to sprawa dalej się ciągnie, bo Pani księgowa powiedziała dla męża wnioskodawcy że nie będzie się indywidualnie kontaktować w sprawach klientów, bo nie rozumie tego zaświadczenia które od Was dostałem, natomiast ciągle wysyła mi jakieś tabeli z dochodami itp, no akurat są spore ale jakoś to nie przekonuje wnioskodawczynię do tego że i tak będzie odmowa, ok to czy jeśli nie uda mi się tego zaświadczenia od nich uzyskać (taki jak należny w oparciu o art 3. ust. 3) to mogę posiłkować się tym co od nich dostałem? mianowicie dochód brutto, akurat marzec i kwiecień jest 0 (nawet obok wsiane są jakieś straty) natomiast maj 15,600 zł dochodu, jej dochody to też ok 6 tys z 3 ostatnich miesięcy, wydatki 123.46 zł i mieszkanie 47m2,
kamos90
Starszy referent

Napisano: 17 lip 2018, 14:54

Trochę chaotycznie piszesz... Hmmm... kwoty brutto wziąć nie możemy... Ja nie wiem, gdzie jest problem, żeby księgowa nie mogła wypełnić prostego zaświadczenia... :|
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2018, 10:35

Ja trochę tą księgową rozumiem. Bo zupełnie inaczej jest rozliczać dochód firmy, a wypełnić zaświadczenie do celu dodatku mieszkaniowego.
Księgowa nie zna zasad panujących w dodatku mieszkaniowym i konkretnie co uważamy za dochód. I nawet, jeżeli mamy wypisaną definicję, z którą zgodnie powinna wypełnić to zaświadczenie to dla niej będzie nielogiczne wpisanie przypuśćmy 16 000 dochodu w którymś z miesięcy jeżeli ogólnie rzecz biorąc za 3 miesiące wyszła strata (bo dwa miesiące z tych trzech były na ogromnym minusie) a nie dochód bo ona będzie patrzyła na całość, a nie na poszczególne miesiące.
Tak samo przy ryczałcie- księgowe nie wpisują kosztów uzyskania przychodu bo jest to niedopuszczalne w związku z przepisami skarbowymi, a generalnie chyba każdy przedsiębiorca jakieś koszty ponosi. Tylko, że też pewnie KUP kojarzy się ze stosunkiem pracy lub innymi jej formami i stałymi kwotami (111,25 zł i 139,06 zł lub 20% lub 50% przy zleceniach)
Nie wiem, czy mnie dobrze zrozumiecie i to, co chcę Wam przekazać.
To nie są proste sprawy.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x