centralizacja VAT - Jak wystawic Notę księgową? - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 10 cze 2016, 10:16

Otrzymuję Noty księgowe od swoich przedszkoli, szkół oraz od obcych jednostek (inne ops-sy, DPS-y, PCPR-y).
Do tej pory Notę wystawiało Przedszkole na GOPS.
Jak maja wyglądać Noty po nowemu? Gmina/Przedszkole wystawia na Gmina/GOPS?
Jak to jest u Was?
Miłka

Napisano: 10 cze 2016, 10:21

U nas tak to właśnie jest, Gmina i adres, jednostka i adres i na końcu nip gminy
tyta

Napisano: 10 cze 2016, 13:06

jeśli Note wystawia twoja szkoła to tez ma tak wyglądać? czy tylko jak wystawia obca jednostka?
Miłka

Napisano: 10 cze 2016, 13:08

Tak, jak dostaję od zakładu budżetowego np. to też tak mam
tyta

Napisano: 10 cze 2016, 13:41

nota dokumentuje się czynności poza VAt. o ile jestescie scentralizwoani to owszem - wszelkie dostawy miedzy jednostakmi budzetowymi sa czynnościami wewnętrznymi.

o ile nie jestescie scentyralizwoani to byc moze realizujecie na rzezc innej jednostki sprzedaz -wtdy faktura
mkkk

Napisano: 10 cze 2016, 17:19

...nie ma przecież centralizacji VAT.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 13 cze 2016, 9:12

o jezu, TW a Ty ciągle swoje. Nie ma centralizacji, a jednak niektóre gminy się scentralizowały
mkkk

Napisano: 13 cze 2016, 11:54

do mkkk
czyli, jak dostaję od PCPR-u Notę za pobyt w pieczy zastępczej, to raczej powinnam otrzymać od nich fakturę? w przypadku refundacji zasiłków dla innego OPS-u tez faktura? Ale OPS-y nie mogą wystawiać faktur!
Pogubiłam się :(
Miłka

Napisano: 13 cze 2016, 12:41

jesli jest sprzedaz zgodnie z ustawa o VAt to wtedy faktura.jesli zdazenia poza VAt to -nota. zastanów sie czy wasze ejdnostki sprzedaja usługi czy wykonuja czynności pozostajce poza VAt.

"OPsy nie moga wystawic faktur"?? - a dlaczego? jesli przyjąć,ze sa podatnikiem to wystawiaja faktury(nwet zw.ze wzgledu na obroty nieprzekaraczając 150tys.)

Podstawa - przeanalizowac dochody wasze i przypisac je: do podlegajacych pod ustawe VAT i pozostających poza ustawa
mkkk

Napisano: 13 cze 2016, 12:59

mój OPS nie ma sprzedaży w rozumieniu ustawy o VAT. nie świadczymy żadnych usług, nie mamy wynajmu, nic co wykraczałoby poza ustawę o pomocy społecznej, św.rodzinnych, wychowawczych i FA. czyli w takiej sytuacji nie wystawiamy żadnych faktur. może nasza szkoła ma wynajem.

czyli, jak otrzymuję notę od mojej szkoły czy przedszkola za obiady to nota ma wyglądać np.:
sprzedawca:..................Nabywca:
Gmina X......................Gmina X
Szkoła w X...................GOPS w X
NIP Gminy X..................NIP Gminy X

tak :?: :?: :?:
Miłka

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x