cholerny krus - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 30 kwie 2015, 10:11

Coś tam z ZUS niby ma uzyskać nawet jak lat nie będzie miał, bo nam konta indywidualne pozakładali - wirtualne. Ból jest dla starszych opiekunów, którzy musieli przerwać KRUS i nie uzbierali lat. W ZUS tylko symbolicznie mu za to pole chlapną,. Ktoś za to zdrowo beknie, bo to jest wyraźne napiętnowanie. Szkoda, że nie znalazłem u siebie żadnego "wojownika z systemem". Ludzka socjalistyczna mentalność - wszystko co powie biurwa jest święte, a ja goniłbym hen za Ural.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2015, 10:20

Ja to myślę, że żeby coś tam na emeryturę uzyskać, to trzeba tych lat składkowych wymaganą ilość nazbierać, bo jak tu trochę i tu trochę - to może być zwyczajnie za mało. Jeszcze ostatnio słychać jakieś pomruki o 30 latach okresów ubezpieczeniowych... ?
wwo

Napisano: 30 kwie 2015, 11:03

Nie musi być okres składkowy. Ustawa o emeryturach powinna starać się zmieścić nawet pracujących na umowy - zlecenia. Tam nie masz okresów pracy, ale składki masz. Nieuwzględnienie ich byłoby zwykłym złodziejstwem - chociaż w przypadku polskich instytucji ubezpieczeniowych i rządu to norma. Likwidując OFE nie oddali mi moich składek, żebym sobie z nimi zrobił co chcę, nie zobowiązali do wpłacenia na jakikolwiek fundusz emerytalny, nie oddzielili wyraźnie ZUS od OFE, żeby każde na własne konto gromadziło składki klientów, tylko zwyczajnie zapier.olili mi moje pieniądze. Pozostawiając szczątkowe OFE zobligowali je do agresywnej gry tylko w akcjach (wygrają ci co zostaną bo chyba będzie kilka lat tłustszych), ale pierwotny zamiar pozostał - przy pierwszym potknięciu okrojonych OFE zabiorą resztę.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2015, 11:26

KOCHANI! - nie byłam nadgorliwa( jak to ktoś wcześniej powiedział) , nie wysyłałam decyzji przyznających zdo do KRUS, oczywiście spytałam KRUS czy Pan/Pani jest ubezpieczony i na jakiej zasadzie- czy z mocy ustawy czy na wniosek , ale myślę że to zrobili wszyscy , bo musieliśmy wiedzieć, czy mamy ubezpieczyć czy też może zostać w KRUS. Mam 53 osoby pobierające zasiłek w tym 28 rolników - a jak dotąd sprawa dotyczy tylko 1 osoby - jak pisałam wcześniej - obecnie jest złożone odwołanie do Sądu ...popzdrawiam
bb1

Napisano: 30 kwie 2015, 11:56

Puknij się w łeb elmerku - co ma ministerstwo pracy do ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, która należy do właściwości ministerstwa rolnictwa?
Wielki pseudoprawniku nawet nie znasz elementarnych przepisów o działach administracji rządowej wskazujących kto jest za jaki dział odpowiedzialny i właściwy.
Od czytania bzdur które to co raz wypisujesz to już żeby bolą.
olik

Napisano: 30 kwie 2015, 12:00

Oooo- jedna z tych niedorozwiniętych kreatur się odezwała.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2015, 12:43

u nas też się zaczęło (woj. warm.-maz). Udało mi się namówić jedną panią na odwołanie do sądu (nowa osoba na szo od lutego), bo gdy ją wykluczyli to obniżyli rentę męża no i ona będzie mała też problem z uzyskaniem renty (też choruje i miała zamiar latem się ubiegać). Odwołanie złożyła w połowie kwietnia, więc jeszcze nic nie wiem. Zobaczymy co z tego będzie. Inną wykluczyli od lipca 2013, opłaciłam jej składki wstecz a teraz się zastanawiam co z odsetkami dla ZUS za składki, bo oczywiście ZUS je naliczył.
beataQ

Napisano: 30 kwie 2015, 13:07

do Elmer, może zmieni, a jak nie zmieni to i tak nie można im wysyłać kserówek, bo klient jak przeboleje stratę z wykreślenia to później może sobie to powetować na ops poprzez odszkodowanie
...

Napisano: 30 kwie 2015, 13:17

Do beata, ta kobieta co ma szo od lutego sama się wyrejestrowała z KRUS i nie mówili jej tam, że obniżą rentę męża ? Trochę duże ryzyko podjęła kobieta, tym bardziej, że sama chce się o swoją rentę ubiegać. Z ta rentą z KRUS to maja takie przepisy, że współmałżonek musi prowadzić gosp.
wwo

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x