chorobowe - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 cze 2015, 11:33

Witam mam osobę zatrudnioną na umowę zlecenie na stanowisku asystenta rodziny Pani przyniosła zwolnienie L 4 i domaga się wypłacenia z tego tytułu wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy (osoba konfliktowa) umowę ma podpisywaną na 1 miesiąc lub 2 od sierpnia 2014 r. czy należy jej się wynagrodzenie za czas choroby czy też nie podpowiedzcie
karina ,,

Napisano: 09 cze 2015, 12:42

a czy miała potrącane składki na ub.chorobowe, bo przy umowie zlecenia ta składka jest dobrowolna. Jeżeli skladki na chorobowe nie były odprowadzane to nie można wyplacić wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy.
Renia1

Napisano: 09 cze 2015, 13:39

nie ma składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ale już nie wiem jak mam jej wytłumaczyć u Wójta już na rozmowie byłam bo była na skardze
karina ,,

Napisano: 09 cze 2015, 14:29

płaci się zasiłek chorobowy, nie ma wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy (33 lub 14 dni), od razu zasiłek, ale jeśli nie ma składki chorobowej, to nie ma i zasiłku
renia inna

Napisano: 10 cze 2015, 10:48

Moja rada aby uniknąć nieporozumień przy umowie zleceniu, to przy zawieraniu umowy należy poinformować czy chcę opłacać dobrowolną składkę na ubezpieczenie chorobowe i wytłumaczyć o co chodzi, jeżeli osoba się nie zdecyduje na potrącanie jej, to należy dać oświadczenie imienne o niewyrażeniu zgody na potrąceniu takiej składki, oświadczenie to podstawa żeby nikt tego nie podważył
Gość

Napisano: 10 cze 2015, 11:59

jak przyjmuję kooś na umowę zlecenie to daję na piśmie oświadczenie o wysokości składek zus do jakich zgłosić daną osobę i nie wątpliwości
dorka123

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem