świeżak w pracy - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 cze 2015, 21:30

Dzień dobry,
Piszę jako absolwentka studiów na kierunku praca socjalna. Niedawno znalazłam się w sytuacji, która umożliwiałaby mi znalezienie pracy w zawodzie. Cały problem w tym, że moja wiedza zdobyta na studiach to w większości nic nie wnosząca teoria (np. filozofia), przez co nie wiem nawet zbyt dobrze jak np. powinno sie prawidłowo wypełniać niektóre pisma. Oczywiście staram sie udzielać jako wolontariusz, czytam także literaturę związaną z tematem pracy socjalnej. Uważam jednak, że nie jest to wystarczającym uzupełnieniem wiedzy.
Moje pytanie dotyczy zatem Waszych pierwszych doświadczeń w pracy. Czy także zaczynaliście jako "zieloni"? Tzn. czy to naturalne, tak jak w każdej pracy, że pracownicy zostają przeszkoleni przed rozpoczęciem pracy? Pytanie zapewne nieco trywialne, jednak proszę o wyrozumiałość.
Dopiero w sytuacji, kiedy zaczynam myśleć o wykonywaniu zawodu, dociera do mnie jak mało o nim wiem, pomimo dyplomu i kilku lat studiowania. Czy to nie dziwne?
sylwunia
Praktykant
Od: 01 cze 2015, 20:26
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2015, 14:33

To chyba zależy do jakiej placówki trafisz- i na jakich współpracowników. Ja właśnie kończę studia i rozpocznę pracę w OPSie, a jestem równie przerażona co Ty ;) Na studiach niczego mnie praktycznie nie nauczyli, na szczęście jedna z pracownik weźmie mnie pod opiekę i wprowadzi do funkcjonowania w pracy. Ale nie martw się, na pewno ktoś Ci na początku będzie pomagać :)
radiogłowa

Napisano: 07 cze 2015, 8:43

Dzięki za odpowiedź:) Życzę powodzenia w nowej pracy:) Szkoda, że na uczelniach taki nacisk kladzie sie na teorię (w większości niepotrzebną), a niewielki na naukę faktycznie przydatnych umiejętności.
syllwunia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x