Chorobowe asystenta rodziny

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
tyt3

Chorobowe asystenta rodziny

Post autor: tyt3 »

Czy ktoś może miał chorobowe asystenta rodziny? Nie wiem jak rozliczyć dotację w związku z tym. Niby już wiedziałam ale Pani w UW tak mi wszystko zaciemniła że nie wiem nic. Dotacja miesięcznie wynosi u nas 1775. Zapis w umowie: W przypadku wypłacenia asystentowi (z dotacji) pomniejszonego wynagrodzenia za okres choroby pozostała różnica z wynagrodzenie podlega zwrotowi. I w moim przypadku miałam 1600 płaca miesięczna 400 chorobowe. Zrefundowałam sobie tylko to 1600, a nie 1775 bo reszta to już chorobowe. Jak to robicie?
tyt3

Re: Chorobowe asystenta rodziny

Asystenci nie biorą zwolnień w innych gminach?;-) Proszę o podpowiedź.
sylwik821

Post autor: sylwik821 »

Też mamy podobną sytuację. Informacja z Urzędu Woj. : Kwota dotacji/ilość miesięcy ( w naszym przypadku 12)= kwota miesięczna dotacji/ilość dni w miesiącu, w którym było chorobowe=stawka dzienna wynagrodzenia
Stawka dzienna x ilość dni chorobowego=kwota dotacji do zwrotu
aso

Post autor: aso »

Ja mam też dotację na AR 21300 zł, ale w umowie nie ma mowy, że mam rozliczać 1775 miesięcznie (bo 21300/12=1775). Mam zapis, że Gmina jest zobowiązana wykorzystać dotację na dofinansowanie kosztów zatrudnienia AR w 2016 do kwoty maksymalnie wynoszącej 2500 zł miesięcznie wraz z pochodnymi.
Zatem ja do września zrefundowałam w/w wydatki wykorzystując całą dotację, a nie 15975 zł(1775 x 9m-cy) i to jest w sprawozdaniu z wydatków za III kwartał...
W jednym miesiącu AR był na zwolnieniu - za ten miesiąc zrefundowałam mniej.
W tamtym roku też tak robiliśmy
tyt3

Aso ja mam takie zapisy: Nie należy przekraczać miesięcznej kwoty dotacji wynikającej z podziału przyznanej dotacji i liczby miesięcy wskazanych na oświadczeniu o przyjęciu dotacji. oraz Kwota dotacji przyznana miesięcznie na asystenta nie może przekraczać kwoty wynikającej z podzielenia kwoty dotacji ogółem przez liczbę miesięcy wskazaną w opisie realizowanego zadania
tyt3

A jak robiłaś z tym chorobowym?
aso

A masz ten zapis w umowie, czy załączniku?
Ja w umowie nie mam nic takiego...
tyt3

W umowie, ale jestem z wielkopolski. Dobrze rozumiem te moje zapisy? Że muszę dzielić na miesiące?
aso

Refundowałam miesięcznie 2499,98 z paragrafów 4010, 4110 i 4120 (a miesięczny koszt był faktycznie 2850)
W jednym miesiącu miałam zwolnienie lekarskie i refundowałam cały poniesiony wydatek na tych paragrafach, bo w sumie refundacja w tym miesiącu wyniosła 2113 zł (czyli nie przekroczyła 2500 zł).
Do końca września wykorzystałam całą dotację reszta idzie znowu ze środków własnych.
Nie wiem, czy to jest OK, nawet nie brałam pod uwagę, że może być tak jak moi przedmówcy robią...
Może różne województwa mają różne umowy?
Ja jestem z mazowieckiego
Gość

Post autor: Gość »

Dokładnie robię tak jak pisze aso.My nie mamy żadnych wytycznych co do rozliczania dotacji w przypadku chorobowego - kwotę z dotacji rozliczylam jako refundację od stycznia do sierpnia od wrzesnia placę wszystko ze środkow wlasnych i nawet jesli mam chorobowe to rozliczam je ze srodkow wlasnych.Ja myslę że każde wojewodztwo rządzi się swoimi prawami - tylko czy prawidłowymi skoro nie ma odgórnych wytycznych dla wszystkich takich samych.Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ