VAT - po szkoleniu
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
VAT - po szkoleniu
Dowiedziałam się, że odpłatności i opłaty za duplikat KDR w ogóle nie podlegają VAT, a usługi opiekuńcze są zwolnione. będziemy składać do UG tylko rejestr sprzedaży i VAT-7 z tą jedną pozycją. moja gmina wchodzi w JPK dopiero w 2018 r. więc nie muszę składać go na razie. Gmina ma określić w zarządzeniu jak ma być składany rejestr sprzedaży, VAT-7, tzn. w jakim terminie i w jakiej formie. do tego odpłatność za usługi opiekuńcze może być księgowana jako lista, decyzja co miesiąc, tak jak mamy w praktyce. faktura VAT tylko wtedy, gdy podopieczny się o nią upomni.
poza tym do końca listopada musimy złożyć do skarbówki (jako Gmina)zał. nr 3 do specustawy, w którym wymieniamy projekty unijne od 2012 roku, za które VAT był kwalifikowalny i nie odliczany.
w styczniu składamy NIP-2 w US, bo teraz Gmina będzie nabywcą a my odbiorcą.
w styczniu składamy upoważnienie do banku o udzielaniu skarbówce informacji do konta, na które wpływają dochody, które wykazujemy w VAT-7. ja nie mam dochodów do kasy, więc nie muszę mieć kasy fiskalnej.
w zarządzeniu gmina powinna określić, jak ma wyglądać wzór pisma, które wyślemy do naszych dostawców, aby wystawiali nam faktury na Gminę.
poza tym do końca listopada musimy złożyć do skarbówki (jako Gmina)zał. nr 3 do specustawy, w którym wymieniamy projekty unijne od 2012 roku, za które VAT był kwalifikowalny i nie odliczany.
w styczniu składamy NIP-2 w US, bo teraz Gmina będzie nabywcą a my odbiorcą.
w styczniu składamy upoważnienie do banku o udzielaniu skarbówce informacji do konta, na które wpływają dochody, które wykazujemy w VAT-7. ja nie mam dochodów do kasy, więc nie muszę mieć kasy fiskalnej.
w zarządzeniu gmina powinna określić, jak ma wyglądać wzór pisma, które wyślemy do naszych dostawców, aby wystawiali nam faktury na Gminę.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: VAT - po szkoleniu
Czy mówiono coś na temat usług opiekuńczych specjalistycznych i dopłat rodziny do pobytu w DPS na podstawie zawartej umowy. Mam wątpliwość co będę wykazywać jako sprzedaż zwolniona w 2017 poza usługami opiekuńczymi ( własnymi) :
- usługi opiekuńcze specjalistyczne 95%
- usługi opiekuńcze specjalistyczne 5%
- dobrowolna dopłata do pobytu w DPS na podstawie zawartej umowy
Jak myślicie co należy wykazać?
- usługi opiekuńcze specjalistyczne 95%
- usługi opiekuńcze specjalistyczne 5%
- dobrowolna dopłata do pobytu w DPS na podstawie zawartej umowy
Jak myślicie co należy wykazać?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a faktury zakupowe pozostają bez zmian? wszystkie księgujemy brutto?
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tak, zakupowe księgujemy brutto, a co do usług specjalistycznych to trzeba by było się gdzieś dowiedzieć. ja ich nie mam. a dobrowolna dopłata do pobytu w DPS na podstawie zawartej umowy nie podlega pod vat.
GUMI napisz dlaczego Twoja Gmina wchodzi w JPK dopiero w 2018 roku???
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
bo mamy za małe obroty i za mało pracowników, aby wejść teraz.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a jakie muszą być obroty i ilu pracowników?
Oprócz VAT - po szkoleniu - Księgowość przeczytaj również:
Kontrola zarządcza
Rp-7
ASYSTENT RODZINY - KOSZTY DOJAZDU NA SZKOLENIE
wydatek strukturalny
wydatek niekwalifikowalny
zasiłek stały
Chorobowe asystenta rodziny
przypis należności za usł.opiekuńcze
wydatek strukturalny za szkolenie i delegacje asystenta rodz
zwrot zasiłku rodzinnego
art. 248 uofp - instytucje kultury