ciąża, zwolnienie lekarskie a dodatek 250 zł. - Dodatek 250zł

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 wrz 2009, 23:48

Jestem w 7 tyg. ciąży i obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim czy nadal przysługuje mi dodatek 250 zł.???
~Anulka

Napisano: 10 wrz 2009, 23:57

nie jeśli płaci pracodawca, jesli ZUS to tak dziwne ale prawdziwe
wyjaśnienie na mpips
~misia

Napisano: 11 wrz 2009, 11:18

moja koleżanka też była na zwolnieniu lekarskim w związku z ciążą az do momentu urodzenia dziecka i ten dodatek przestał byc jej wypłacany od miesiąca w którym to zwolnienie nastapiło...trudno powiedzieć czy ZUS wypłacał bo niby skąd miałby wiedzieć...no chyba że pracodawca poinformował o takim dodatkowym przysługujacym nam wynagrodzeniu...czy w związku z tym może ona ubiegać sie o zwrot tych pieniędzy???a co ze mną???Raczej nie wrócę do pracy i ZUS przejmie wypłacanie chorobowego...
~Anulka

Napisano: 24 wrz 2009, 12:21

Za okres choroby dodatek nie jest wypłacany, ale jest wliczony do podstawy chorobowego i jest obojętne cz wypłaca to ZUS czy pracodawca
~Ania

Napisano: 09 paź 2009, 17:42

Dodatek się nie należy ponieważ w obecnej chwili nie wykonujesz pracy w terenie
~kaska

Napisano: 24 lis 2009, 21:40

interpretacja ministerstwa wyraźnie mówi o tym , że pracownikowi w okresie urlopu wypoczynkowego i na czas choroby dodatek przysługuje. W przypadku choroby przysługuje jeżeli pracodawca wyplaca wynagrodzenie za czas choroby. Jeżeli zasiłek chorobowy wyplaca ZUS dodatek nie przysługuje, dodaje się do podstawy wynagrodzenia do naliczenia zasiłku chorobowego.
~ewa

Napisano: 08 gru 2009, 11:18

A ja mam interpretacje, że dodatek jest pomniejszany za okres choroby i nie ważne czy to jest wynagrodzenie za chorobę czy zasiłek chorobowy zasady naliczania są takie same. Dodatek wliczany jest do podstawy i pomniejszany o dni choroby. Za urlop wypłacany jest w całości.
~Ania

Napisano: 10 gru 2009, 21:59

Warto napisać pismo do Zusu o ponowne przeliczenie zasiłu chorobowego, ja tak zrobiłam i dostałam spłatę dużą!
~mako

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x