Witam.
Na wstępie pragnę nadmienić, że jestem osobą całkowicie nową na tym forum i z góry przeproszę, że pomimo przejrzenia podobnych postów, prawdopodobnie zdubluję tematykę mojego posta.
Zacznę od przedstawienia swojej sytuacji zawodowej.
Jestem zatrudniony na umowę określoną od początku września tego roku na stanowisku pracownika socjalnego w OPSie, posiadam wszystkie uprawnienia do jego wykonywania, odnośnie wykształcenia ( pełne magisterskie na kierunku Pedagogika, specjalność - Praca Socjalna ), toku studiów, kwalifikacji formalnych, wykonanych praktyk w toku studiów. Posiadam również zaświadczenie z Ministerstwa Pracy i Polityki Socjalnej o uprawnieniach do wykonywania mojego zawodu.
Do moich obowiązków należy szeroko pojęta praca socjalna z oczywiście pracą w środowisku oraz wykonywanie wywiadów środowiskowych, w zakresie obowiązków posiadam przydzielony teren którym się zajmuję, przeprowadzając wywiady środowiskowe. Do dalszych obowiązków należy również praca w projekcie realizowanym przez mój OPS.
Zatrudniony jestem na warunkach EFS\'u.
Problemem jest dla mnie jednakże dość istotna dla mnie kwestia: mianowicie w umowie nie mam zawartego stwierdzenia o wypłacaniu dodatku dla pracownik socjalnego za wykonywanie pracy w środowisku ( którą to wykonuję )
Przy podpisywaniu umowy podjąłem z moim kierownikiem dialog odnoście w/w dodatku, po czym zostałem poinformowany, że ten dodatek mi się narazie ( ?? ) nie należy.
Po przeczytaniu ustaleń w ustawie o pracownikach socjalnych podejrzewam, iż moja osoba przełożona nie ma racji co do nie utrwalenia dodatku na mojej umowie.
Przedstawiam mój problem w celu wysunięcia zapytania, jaka jest sytacja w innych OPS\'ach odnośnie podobnych sytacji, oraz co najważniejsze do kogo się zwrócić by ten problem wyjaśnić ( mam zamiar udac się do prawnika zatrudnionego w projekcie ).
W jaki sposób ( jeśli to możliwe i słuszne ) powiniem być ten dodatek wypłacany? Z funduszy jednostki samorządowej, czy projektowych ?
Za pomocne odpowiedzie szczerze dziekuję.