Co dalej z protestami? Czy to, co zadziało się w listopadzie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 sty 2019, 17:33

Dlaczego ucichł temat protestów środowiska pomocy społecznej dotyczących poprawy warunków płacy i pracy? Czy wszystko co było możliwe zostało zrobione? Strajki zapowiadają inne grupy społeczne, w dużo korzystniejszej sytuacji (patrz środowisko nauczycieli, pracowników Sądu) a u nas cisza...
magda*
Praktykant
Od: 14 wrz 2016, 11:28
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2019, 18:55

Dlaczego? Nie wiem, może za mało zarabiamy aby bujać się do stolicy? ;).

Wiem że za mało zarabiamy, ale ja moją pracę traktuję jako misję, zarabiam skromnie ale na tyle przyzwoicie że nie przymieram głodem, warunki pracy w naszej placówce są dobre (nie bardzo dobre), jest podział kto czym się zajmuje, dobra organizacja - wytyczne szefostwa. Nie jest idealnie, są też pewne mankamenty. Jasne zawsze można chcieć więcej i trzeba, tyle że niestety jak patrzę na niektórych pracowników (nawet u nas) to bym ich wywaliła z tej roboty za samo podejście do klientów OPS a a pewno nie przyznałabym pożyczki. I co najważniejsze nie mam czasu ani zdrowia na pikietowanie na ulicy. Gdyby było mi za mało i tak źle, poszłabym gdzie indziej.
Przyjaciółka
Stażysta
Od: 19 paź 2016, 23:10
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2019, 0:21

Wiecie co. Jak dla mnie na ten prostet idą ci co chcą siać gownoburze. Rzesza nie zadowolonych leserów, akurat u mnie w pracy najwiecej protestują ci co nawet wywiadów im się nie chce robić w terenie tylko robią przy biurku, o każdą pierdołę się rzucają i za każda czynność chcą dodatkowych pieniędzy. Niestety takie mam doświadczenia i taką opinie i wiem że jest więcej osób tak myślących jak ja.
Akcydens
Stażysta
Od: 07 maja 2018, 21:21
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 12 sty 2019, 22:54

U nas podobnie, rzucają się Ci co nie wiele robią, do tego "szmacą" klientów, tak mamy kilku takich pracowników. Stąd jesteśmy postrzegani jako najgorsze zło, które nie zasługuje na godziwe warunki i płacę.
Przyjaciółka
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2019, 15:57

Czyli wychodzi na to, że jak ktoś porządnie pracuje to nie powinien protestować? No jeśli sami zaczniemy nazywać protestujących kolegów i koleżanki leserami co im zawsze mało, to faktycznie nasza praca będzie rok w rok zbliżać się do definicji charytatywności. Samą misją rodziny się nie nakarmi. Tak, pewnie można zawsze zmienić miejsce pracy - obstawiam, że tysiące pracowników w różnych branżach słyszy to codziennie od swoich szefów. To tak samo modne hasło jak to żeby wyjechać z kraju. Takie zmiany, zaczynanie od zera w innej branży lub innym miejscu zawsze pociągają za sobą spory koszt. Sztuką jest zostać i walczyć o godność w tym miejscu, w którym jesteśmy.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 13 sty 2019, 18:44

Nie twierdzę, że każdy protestujący to leser, to że u nas Ci najwięcej się rzucają, to już inna sprawa, ale akurat u nas nie zarabiamy tak tragicznie mało, jak to jest w innych miejscach, stąd może taka różnica, że Ci którzy mają przyzwoicie, nie czują potrzeby protestu. Dodatkowo u nas jest wyraźny podział pracy, dobra organizacja, a to też ma znaczenie.
Po prostu jeśli chcemy czegoś więcej, to zacznijmy od siebie, tzn od naszego podejścia do pracy (nie mam na myśli zwiększenia "rozdawnictwa"), a wtedy będziemy także inaczej postrzegani przez społeczeństwo, które skłonne także będzie nas popierać, np tak jak służbę zdrowia. A obecnie postrzega się nas jako "największe zło świata, nieludzkich służbistów, którzy nie chcą pomóc, patrzą tylko jak komuś odebrać dziecko, albo umieścić chorego w zamkniętej placówce", do tego media jeszcze najczęściej pokazują właśnie takie przypadki. Takie głosy często słyszę nt pracowników socjalnych w sklepie czy na poczcie, gdy tylko mowa o naszych protestach. Do póki nie zmienimy naszego wizerunki, to nikt nie stanie za nami, nawet my sami.
Przyjaciółka
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2019, 19:06

TRWA OGÓLNOPOLSKI PROTEST pracowników realizujących rozmaite zadania na rzecz osób, rodzin, grup społecznych, społeczności lokalnych! https://www.gov.pl/web/rodzina/co-robimy

Więcej na ten temat:

Ogólnopolska Akcja "Pomoc społeczna się wykrwawia!"
https://federacja-socjalnych.pl/index.ph ... -wykrwawia

Ogólnopolski Protest Pracowników Pomocy Społecznej 2018/2019
https://federacja-socjalnych.pl/index.ph ... at-portalu
Ernesto
Stażysta
Od: 09 lis 2017, 0:23
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]