co moge zrobic - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 wrz 2015, 19:34

Witam od niedawna jestem asstenetem rodziny ostatnio podopieczna poprosila mnie abym pomogla jej i porozmawiaa z 5 letnim synem . pani mieszka w dmu z wujem z ktorym jest w konflkcie i wedlug niej ma on zly wplyw na syna przez co on staje sie niegrzeczny i pyskaty. oczywiscie probowalam porozwiac zachecic dziecko do rozmowy ale na koniec pani skwitowala ze i tak nie potrafie z nim rozmawiac polecilam sychologa ktory u nas dyzuruje bezplatnie byla raz czy dwa ale wszystko jest na nie jest to pani bardzo roszczeniowo po wyjezdzie od niej zastanawiam sie czy w oogole nadaje sie do tej pracy czy wy tez tak czasem odczuwacie mam wrazene ze nie znam sie na wszystkim w wystarczajacym stopniu a moi podopieczni tego ode mnie wymagaja podobnie z lekcami czy jesli sami czegos nie pametacie badz nie byliscie w czyms dobrzy wystarczajaco to sie douczacie czy odpuszczacie chcialabym jak najwiecej dac podopiecznym z siebie ale czasem nie wiem juz co robic moze kos sie podzieli podobnymi refleksjami odczuciami jak radzicie sobie w trudnych chwilach
sabina22

Napisano: 09 wrz 2015, 19:56

wiesz co Sabina, nie mam czasu się rozpisywać na ten temat, ale jedna kwestia jest zasadnicza
Nie tyle ty masz wykonać polecenie i przeprowadzić rozmowę z 5 latkiem( na podstawie subiektywnej oceny jego matki) ile masz zaproponować matce sposób rozwiazania problemu.
czyli
- sposób prowadzenia rozmowy ( metodyka) matki z synem czyli to ona powinna! wiedzieć sens i potrzebę takich rozmów oraz umieć dostosować komunikat/informację do wieku dziecka/ poziomu rozumowania
- ma też ona wiedzieć- że konflikt dorosłych jest źródłem ewentualnych problemów wych. dziecka. i to w jej gestii leży rozwiązanie problemu . Ty podpowiadasz jakie są możliwości rozwiązania sprawy .
- nie wolno Ci obarczać się poczuciem winy - że nie nie czaisz zadań z matematyki dla gimnazjalisty, nie jesteś guwernantką.

ps. kultura słowa mamy do pracy ;) co to za tekst typu ' nie potrafi pani z nim rozmawiać"
Emilka.

Napisano: 24 wrz 2015, 18:46

---------------------------------------------
------------

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x