Podzielcie się proszę doświadczeniem w zakresie monitoringu rodzin po zakończeniu współpracy. Ile trwa taki monitoring? Jakim dokumentem kończycie monitoring?
Temat był poruszany kilkakrotnie. Wystarczy w okienko "przeszukaj forum" wpisać sobie "monitoring" lub "monitorowanie". To tak na przyszłość
Nie jest to nigdzie ściśle określone, ale pół roku co dwa miesiące wydaje się rozsądną opcją:) Dokumentu na zakończenie monitoringu myślę nie potrzeba - wystarczy napisać w ostatniej notatce z monitoringu, że nie ma potrzeby dalszego wspierania i monitorowania, bo sytuacja rodziny jest dobra, czy stabilna.
A skoro już o monitoringu, to zapytam jeszcze co w sytuacji gdy kilka miesięcy po zakończeniu współpracy i zakończonym monitoringu spotkamy rodzinę (po sąsiedzku mam innych podopiecznych) i rodzina poprosi o rozmowę, bo chce się poradzić w jakiejś kwestii. Odmówić nie wypada, bo dlaczego, ale czy wypada nam zamieścić informację w teczce rodziny pod hasłem np. właśnie monitoringu?
Ostatnio na szkoleniu wskazywali nam, że monitoring po zakończeniu współpracy nie jest obowiązkiem AR może zastąpić go pracownik socjalny, który tak czy siak jest w rodzinie. No dobrze? Ale co w przypadku rodziny niekorzystającej z pomocy? Powiem szczerze, że bardzo dużo jest nieścisłości, które musimy sami interpretować na swój sposób...