Co na to przepisy? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 kwie 2013, 10:48

Gdzie w ustawie mogę znaleźć zapis o tym, że jeżeli jest placówka przeznaczona wyłącznie dla dziewcząt ,a sytuacja jest taka, że są miejsca i jest rodzeństwo w wieku 6 i 7 lat to również chłopiec zostaje tam umieszczony? Jakie jest Wasze zdanie na temat umieszczenia jednego rodzynka między tyloma niewiastami?
~Świeżak

Napisano: 15 kwie 2013, 11:49

Ustawa tego nie reguluje, tylko wasz wewnętrzny regulamin. Skoro macie taki regulamin to sami musicie sobie na to odpowiedzieć można czy nie. Ustawa nie narzuca podziałów na chłopców i dziewczynki w placówkach zazwyczaj są to koedukacyjne a jak nie to wasz wybór.
~Piotr

Napisano: 15 kwie 2013, 13:22

a dlaczego placówka jest przeznaczona tylko dla dziewcząt?
~Marianna

Napisano: 17 kwie 2013, 13:28

Witam moi drodzy,
wydaje mi się, że placówki op - wych prowadzone przez Kościół są w większości (lub były dotychczas) tylko dla dziewcząt lub chłopców. Jest to dość nienaturalne, ale np. pozwala unikać niektórych problemów typu: \"burza hormonów\" ;) (oczywiście tylko na terenie placówki).
Generalnie koedukacja jest czymś bardziej naturalnym - a o to przecież chodzi. Dlatego powinniście zmienić swój regulamin organizacyjny. Tu może się pojawić też problem zachowania intymności przy korzystaniu z łazienek; organy kontrolujące są w kropce, bo wiedzą, że w domach nie ma łazienki damskiej i męskiej oddzielnie - a placówki op - wych mają działać podobnie jak domy rodzinne, ale niestety niezmienione przepisy nadal mówią przestrzeganiu zasady zachowania intymności, czyli najlepiej podziału na toalety męskie i damskie.
Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 17 kwie 2013, 23:56

Wojtek ale o co chodzi z tym, że \"organy kontrolujące są w kropce\"? Chodzi o to, żeby dziewczynki i chłopcy mieli zapewnioną intymność i nie oglądali swoich organów nawzajem.
~kapek

Napisano: 18 kwie 2013, 15:47

Ja też jestem przeciwny oglądaniu organów, szczególnie kontrolujących ;) Szczególnie organ w kropce może być nieprzyjemnym widokiem i lepiej żeby tego dzieci nie oglądały.

~etatysta

Napisano: 18 kwie 2013, 18:02

\"Organy kontrolujące\" w kropce to my mamy okazję oglądać, a nie dzieci ha ha ;)
Jasna sprawa, i mi też chodzi o zapewnienie intymności dzieciom, ale niekiedy aby zachować intymność nie potrzeba organizować dwóch oddzielnych łazienek - zwłaszcza gdy nieraz jest to zwyczajnie niemożliwe.
Macie rację, dziewczynki i chłopcy nie powinni zbyt wcześnie oglądać wzajemnie swoich organów - tu pełna zgoda ;)
Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 18 kwie 2013, 21:41

czytam i nie rozumiem ... jest łazienka wchodzi jedna osoba płci nieistotnej ;) ... przecież nikt z nią nie wchodzi do tej łazienki .. więc intymność zachowana
~Marianna

Napisano: 18 kwie 2013, 22:31

niby wchodzi sam i nikt nie ogląda jego organów, ale np. nie opuszcza deski i problem gotowy ;)
~etatysta

Napisano: 19 kwie 2013, 1:11

Właśnie! Zgadzam się z etatystą. Jeszcze jest gorzej jak nie podnosi deski. Nie do końca Marianno przecież ww łązienkach dzieci nie zamykają się wejdzie ktoś płci nieistotnej a potem ktoś płci istotnej i afera gotowa.
~kapek

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x