co teraz zrobić? za wcześnie wpłaciła:)

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
biff

co teraz zrobić? za wcześnie wpłaciła:)

Post autor: biff »

Pani miała nienależnie pobrany zasiłek pielęgnacyjny za luty. Zdążyłam tylko wysłać jej decyzję uchylającą, a ona już wpłaciła na konto Ośrodka 153 zł. Co teraz? Ktoś podpowie jaka procedura? Z góry dziękuję za pomoc.
Oksana1

Re: co teraz zrobić? za wcześnie wpłaciła:)

Post autor: Oksana1 »

haha bawię się z taka sama sprawą

ja zrobie tak kwote 153 zł zaksieguje proporcjonalnie na naleznosc głowna i odsetki
zoabzce ile poozstało do spłaty
i wydam decyzje o nienaleznie pobranych swiadczeniach potem decyzje żądającą zwrotu i w tej de. żądającej zwrotu zapisze, że zwrócił 153 zł , ze zaksięgowałam proporcjonalnie , ile pozostało do spłaty i poucze o odsetkach
biff

Dzięki Oksana za odp
A czy można w takiej sytuacji umorzyć postępowanie na podstawie art. 105 par.1 kpa?
Czy można też w ogóle odstąpić od naliczenia odsetek? Tak sugeruje kierownik. Ta Pani jest bardzo chora i nie chce jej "zasypywać" decyzjami
biff

podpowie ktoś?
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

biff pisze:Czy można też w ogóle odstąpić od naliczenia odsetek? Tak sugeruje kierownik. Ta Pani jest bardzo chora i nie chce jej "zasypywać" decyzjami
Nie można, ustawa nie przewiduje takiej procedury. Możesz jej co najwyżej umorzyć pozostałą część należności z odsetkami na podstawie art. 30 ust,.9 .
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
biff

Tak zrobię! Dziękuję bardzo za odpowiedź:)
ODPOWIEDZ