ŻONA NA MĘŻA SZO????

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Terseska?

ŻONA NA MĘŻA SZO????

Post autor: Terseska? »

PRZYSZŁA KOBIETA I TWIERDZI że jej należy się na męża szo bo w telewizji tak mówili a świadczenie pielęgnacyjne? :?: :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: ŻONA NA MĘŻA SZO????

Post autor: kb »

u mnie mezom na zony i na odwrot tez sie szo nalezy ( bo wydalam im decyzje przyznajace),choc tv nie ogladalam;-)
swiadczenienia pielegnacyjnego za to nie przyznalam zadnego malzonkowi na malzonka
TERESKA...

Post autor: TERESKA... »

nIE ROZUMIEM JAK WYDAŁAŚ SKORO NIE MA ALIMENTACJI???TO W KOU JAK TO JEST NALEŻY SIĘ CZY NIE :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

Terseska? pisze:PRZYSZŁA KOBIETA I TWIERDZI że jej należy się na męża szo bo w telewizji tak mówili a świadczenie pielęgnacyjne? :?: :?: :?: :?:
Temat powtarza się na forum średnio co 2-3 dni, ale z uwagi na nowa odsłonę nie każę Ci szukać.
W tej sytuacji wyjątkowo zgodne sa sądy administracyjne i MPIPS.
Na małżonku ciązy obowiązek o charakterze alimentacyjnym, w doktrynie nazywany quasi alimentacyjnym,wynikający z art. 27 Krio.
Obowiązek ten bez watpienia nie jest obowiązkiem alimentacyjnym sensu stricte, niemniej przez sady jest zrównywany z obowiązkiem alimentacyjnym w postępowaniach o SP i SZO. Dlatego nie zbywaj Pani i pozwól jej złożyć wniosek o SZO,a następnie albo przyznaj, albo jeśli się boisz wydaj odmowę i poradź stronie odwołać się do SKO.
kb pisze:swiadczenienia pielegnacyjnego za to nie przyznalam zadnego malzonkowi na malzonka
Ja po 50 sprawach odesłanych z SKO z identycznym uzasadnieniem, że pozostawanie w związku małżeńskim nie może stanowić podstawy odmowy SP sobie darowałem. Obecnie przyznaję.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
dorota10

Post autor: dorota10 »

Po odmowie przez urząd śp złożyłam odwołanie do SKO po odmowie SKO złożyłam skarge do WSA po 10 miesiącach od złożenia wniosku o śp WSA nakazał uwzglednić prawo żony do opieki nad mężem- obowiązek alimentacyjny- i otrzymałam śp
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

dorota10 pisze:Po odmowie przez urząd śp złożyłam odwołanie do SKO po odmowie SKO złożyłam skarge do WSA po 10 miesiącach od złożenia wniosku o śp WSA nakazał uwzglednić prawo żony do opieki nad mężem- obowiązek alimentacyjny- i otrzymałam śp
To jest własnie norma w orzecznictwie, o której pisałem wcześniej.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Tereska....,

Post autor: Tereska...., »

No ale na jakiej podstawie mamy przyznać skoro między małżonkami nie ciąży obowiązek alimentacyjny tylko i wyłącznie odmowa.Na jakiej podstawie przyznajecie?
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Tereska...., pisze:No ale na jakiej podstawie mamy przyznać skoro między małżonkami nie ciąży obowiązek alimentacyjny tylko i wyłącznie odmowa.Na jakiej podstawie przyznajecie?
Dokonując dokładnie takiej samej wykładni jak WSA czy SKO. Ba, już nawet MPiPS się pod tym podpisuje.
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... osprawnej/
Stało się, odesłałem do komunikatu MPiPSu. :)
Terry Pratchett
ODPOWIEDZ