księguję proporcjonalnie czy tylko należność główna

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
Oksana1

księguję proporcjonalnie czy tylko należność główna

Post autor: Oksana1 »

witam mam problem
mam potrącać swiadczenia nienalezeni pobrane z bieżącej wypłaty u Pana XX
tylko nie mam pojecia czy mam po potraceniu kowte te ksiegowac proporcjonalnie na naleznosc głowna i odsetki ustawowe czy tylko na naleznosc głowna ???

Re: księguję proporcjonalnie czy tylko należność główna

Post autor: www »

jeśli masz zgodę strony na potrącanie odsetek to oczywiście księgujesz proporcjonalnie
jeśli takiej zgody nie masz to tylko na należność główną, odsetki będzie ci musiała spłacić
Oksana1

ok rozumiem ale jak mam potem naliczyc na koniec okresu spłaty te odsetki ?????
od jakiej kwoty ? od jakiego okresu ?
a od kiedy musi być zgoda strony na potrącanie św. nienaleznie pobranych z bieżących wypłat
Olaf

Post autor: Olaf »

żadnej zgody nie trzeba na spłatę odsetek gdzie coś takiego można wymyśleć. Kwwotę dzielisz proporcjonalnie i tyle.
annaaaa

Post autor: annaaaa »

a ja mam taki KŁOPOT
Pani w lutym pobrała 153 zł ZP
w marcu dowiedziałam sie ze pobiera dodatek zadzowniłam do niej zeby wstawiła sie a ona tymczasem poleciała do banku i wpłaciła na konto GOPS 153 zł
z tym , ze moja ksiegowa twierdzi ze zaskeiguje to na nale. głowna a potem najwyzej babka wpłacic odsetki które wynosza 0,60 zł
ja uwazam ze te kwote powinnismy 153 podzilic na nal. głowna 152,40 zł i 0,60 zł odsetki
czyli do spłaty pozostałoby jeszcze 0,60 zł naleznosci głownej i od tej kwoty odsetki
i teraz mam byki w sprawozdaniu
bo w czesci a mam wydatków wiecej o te 153 zł a w czesci d powinnam miec wykazany zwrot o 153 zł i byłoby cacy na 0.00
a tak mam lipe i roznice
co robic ??????????
anilak

Post autor: anilak »

a dlaczego proporcjonalnie, a nie najpierw odsetki?
annaaaa

bo odsetki ciągle rosną aż do chwili całkowietj spałty należnosci głownej
anilak

Post autor: anilak »

my naliczamy odsetki od całej należności na dzień spłaty i od wpłaconej kwoty odliczamy całe odsetki a to co zostanie idzie na należność główną.
W ten sposób nie będziemy mieli sytuacji gdzie zostaną do spłaty same odsetki, bo wtedy nie ma szans na ich odzyskanie
annaaaa

anilak
dziwnie
nie ma sytuacji gdy zostaja do spłaty same odsetki bez naleznosci głownej w sytuacji gdy wpłate dokonana przez osbe ksiegujesz proporcjonalnie
bo zawsze zostanie ci naleznosc głowna + odsetki i tak ciagle az do chwili spłaty
ja wpłaty odoby nigdy nie zaksieguje tylko na naleznosc głowną bo wtedy własnie odsetek bym nie odzyskała
Oksana1

no własnie w sumie już nic nie rozumiem i nie wiem jak mam to zaksięgować
bo do spłaty bedzie ponad 3000 zł naleznosci głownej i 600 zł odsetek , ale bedzie to potracane z ZP po 153 zł wiec odsetki ciagle beda rosły
ODPOWIEDZ