Co z pomocą w 2014 roku? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 6    [ Posty: 59 ]

Napisano: 23 gru 2013, 22:59

Taaa, co wy umiecie?
Wiecie w ogóle kogo dziś potrzebuje rynek pracy i jakich kwalifikacji wymaga?
Bezrobotny socjalny by znaleźć nową pracę ma tylko jedno nie łatwe wyjście - przekwalifikowanie. I to najlepiej na technicznego, operatora maszyn lub informatyka. Takich szukają.
~Adam

Napisano: 23 gru 2013, 23:05

Socjalne nadal myślą że są alfami i omegami. A poza urzędem, kawusią oraz przybiciem pieczątki to te Hanki Bielickie niedużo umieją.
~Do nierobów

Napisano: 23 gru 2013, 23:14

Bo kiedyś taka robota była prestiżem.
Samo to że nie trzeba machać łopatą jest dla nich prestiżem choć wiadomo że dobry budowlaniec zarabia kilka razy więcej niż siedzący na dupsku socjalny. Komunistyczne myślenie o budżetówce.
Pracownik starostwa, urzędu miasta, ZUS, skarbówki rzeczywiście zarabia nieźle ale socjalny?! Wiadomo. Mają wygodnie. To fakt. Jedna zmiana, 40h tygodniowo, wolne weekendy. U prywaciarza już tego nie ma.

A co do zmian w 2015 (bo nie wierzę że wejdą w 2014) to z tego co piszą można wywnioskować że socjalni nie stracą pracy. Co najwyżej przejdą na umowy zlecenia. Bać się powinni ci których gminy mogą przekazać prywatnym firmom zewnętrznym - kasa, księgowość i niektóre komórki administracji. Socjalny nie jest drogi dla samorządów. To administracja robi za pijawkę. Jest wszak nieproduktywna. Zabiera i nic nie daje w zamian.
~Adam

Napisano: 23 gru 2013, 23:14

Pożyjemy - zobaczymy....
~Adamobójca

Napisano: 23 gru 2013, 23:17

A Ty byś Adam do pomocy wrócił teraz?
~Do nierobów

Napisano: 23 gru 2013, 23:27

Wróciłbym do łopieki ale tylko wtedy gdyby działała ona na innych zasadach, gdyby beton nie blokował kreatywności młodszych, gdyby zwalczono układy, kliki i nepotyzm.
Pracując w mopsie najbardziej wkur.wiało mnie to że w wielu przypadkach miałem związane ręce. Moje myślenie wybiegało daleko przed obowiązujący system i mentalność starszych współpracownic. Pomoc społeczna potrzebuje skutecznych narzędzi do aktywizowania i motywowania.

Czułem się jakby mi dali osła i kazali się nim ścigać w wyścigu koni arabskich. Kumasz?

Łopieka potrzebuje rewolucji.
~Adam

Napisano: 24 gru 2013, 0:11

Oj naiwny chłopczyku... Myślisz ze po tzw. REWOLUCJI nagle okazesz sie bardziej przydatny? Ze nastawiony na maksymalizację własnego zysku kosztem pracownikow prywaciarz będzie całował Cię po stopach? Skoro nie potrafiłes współpracować z innymi ludźmi i przełożonymi nagle staniesz sie wartościowym pracownikiem? Z twoja niewyparzona gębą byłbyś pierwszy do zwolnienia gdybys tylko zaczął swoje mędrkowanie. Twoje myślenie tak dalece wykracza poza system i standard, ze nawet oszołomy z MPiPS nie nadąża ze swoimi superkoncepcjami. Zejdz na ziemie...
~Samochwala

Napisano: 24 gru 2013, 0:27

Widze że zabolało. Nastąpiłem na żmiję:)

Spoko raczej nie wrócę. Mam zajęcie:)
~Adam

Napisano: 24 gru 2013, 0:57

G..o nie zabolało. Po prostu słuchać hadko jak pinkolisz bez zastanowienia. Zmiany maja dać oszczędności i napędzić kasy ustawionymi juz kolesiom - wdrażającym, trenerom, szkoleniowcom i prywaciarzom. Wszyscy maja w d..e klientów, socjalnych i cała opiekę, która zostanie opieka nawet jak Kamysz osobiście wpier..i na ops tablice o rozmiarze boiska Pt. Służba Socjalna czy co tam wydumali. Górnolotne frazesy, nadymanie sie, misja, powołanie to zwykle mydlenie oczu dla ciemnego ludu. Problem w tym ze lud juz tego nie kupuje...
~Samochwala

Napisano: 24 gru 2013, 11:16

Szkoda że osób tak myślących jak Adam jest tak mało. Może innych socjalnych przy wigilijnym stole najdzie refleksja o tym jak podchodza do swojej pracy
~socjalny

Strona 4 z 6    [ Posty: 59 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x