Przemoc - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 10    [ Posty: 95 ]

Napisano: 20 gru 2013, 14:17

Otrzymaliśmy właśnie pismo od Wojewody Małopolskiego do ops, proszącego cyt: \"o zapewnienie całodobowej gotowości przystąpienia pracowników socjalnych do czynności interwencyjnych policji, na telefoniczne wezwanie policjanta w sytuacji zatrzymania sprawcy przemocy, konieczności zapewnienia opieki małoletnim czy konieczności zapewnienia specjalistycznego wsparcia , schronienia, celem udzielenia ofiarom przemocy w rodzinie szybkiej i wszechstronnej pomocy\".
Nie wiem jak nazwać takie postępowanie władz w stosunku do pracowników socjalnych, na których zwala się wszystkie najgorsze do załatwienia problemy. Policja. która ma o wiele większe przebicie i wpływy z racji opłacania jej przez Rząd wymusiła ustawą scedowanie na pomoc społeczną spraw dotyczących przemocy ale nie przekazała nic ze swoich uprawnień, choćby praw do wcześniejszej emerytury. A ty pracowniku socjalny ciesz się, że masz pracę i nie podskakuj, dołożymy ci jeszcze trochę zadań w imię poprawy bezpieczeństwa dorosłych i dzieci doświadczających przemocy jak to ładnie napisał Wojewoda. Dla mnie takie życzenia Wojewody są nie do przyjęcia. Gdzie szacunek dla nas pracowników soc. Ale postawa władz jest nam przecież znana zwłaszcza w kontekście proponowanych zmian do ustawy o pomocy społecznej.
~Ed

Napisano: 20 gru 2013, 14:25

U nas taki projekt (dyżury całodobowe) był w ub.r., ale padł. Wiem, że w niektórych OPS-ach to funkcjonuje. Są np. wyznaczani pracownicy, którzy dostają do domu (na noce, święta i na weekedy) służbowy telefon komórkowy i mają obowiązek zareagować na wezwanie.
Zgadzam się z Tobą w pełni, że Policja mogłaby to załatwiać sama w godzinach i dniach, gdy OPS nie pracuje, ale na pracowników socjalnych zrzuca się wszystko.
Życzę spokojnych Świąt.
~aza

Napisano: 20 gru 2013, 16:04

Odpisalbym ze pracownicy socjalni nie są zainteresowani świadczeniem pracy poza dotychczasowym, unormowanym regulaminowo czasem. Nie podadzą prywatnych telefonów. Nie jest możliwe wymuszanie przejazdu pracownika zamieszkujacego poza gmina do interwencji w obrębie innej gminy w czasie wolnym. Zacytowalbym stanowisko - interpretacje MPiPS iż czynności takie podejmuje policja posiadająca stosowne uprawnienia a ponadto także adekwatna ocenę ryzyka i wynikające z tego przywileje emerytalne i dodatki służbowe.
~Adamobojca

Napisano: 20 gru 2013, 16:56

Nocny socjalny? Jestem ZA.
~Adam

Napisano: 20 gru 2013, 18:53

Jestem przeciw.
~Adamobojca

Napisano: 20 gru 2013, 19:07

Mogą tak łazić tylko najpierw kurs karate co by z terenu z nożem w wątrobie nie wrócić.
~Adam

Napisano: 20 gru 2013, 20:05

Po kiego grzyba gotowość pracownika socjalnego do czynności interwencyjnych nocą. Przecież to oni mogą sami dzieciaka odebrać
w trybie interwencyjnym. A co to oni nie doszkoleni.To Pan Wojewoda o tym nie wie.
Wykonuję swoją pracę od 7.00-15.00.i tak mam w umowie. A jak mnie kto
dzgnie nożem to co na to mój pracodawca a może pan wojewoda powie -po coś tam się pchał.
Prokuratura też nie będzie nas bronić.
Jeżeli, będzie polecenie to poproszę na piśmie. Siedzą i głupoty wymyślają.
Jedni zrobili zamieszanie z dożywianiem. Inni mącą w przemocy.
~m

Napisano: 20 gru 2013, 20:09

Jestem za.
~emilka

Napisano: 20 gru 2013, 20:10

wiedziałem,że tu jesteś
~m

Napisano: 20 gru 2013, 20:12

no i..?
ja Cię też widziałam jak tu szedłeś ;)
~emilka

Strona 1 z 10    [ Posty: 95 ]