Ciekawi mnie czy wiadomo juz jak będa wygladały zarobki pracowników kartowych którzy w mysl nowej ustawy o pieczy zasepczej zstana zatrudnieni na kodeksie
zostaniesz starszym wychowawcą, bez trudności wychowawczych,motywacyjnego,wiejskiego, mieszkaniówki, W mojej placówce zarobiłabyś 1850 brutto, plus premia i dodatek nocny. Powodzenia . Acha 40 godz tygodniowo do wyrobienia
Kasiu, niemożliwe,że tyle dostajesz......Ja do sierpnia byłam nauczycielem mianowanym w domu dziecka na wsi (do którego dojeżdżam zresztą z miasta wojewódzkiego) i dostawałam na rękę przed podwyżką wrześniową około 2500 zł......Niemożliwe,że dostajesz pensję bez dodatków......
No i urlopik odpadnie 35 dniowy..a tylko 26 dni bedzie....ale w sumie to jeszcze nic nie wiadomo,czy ustawa przejdzie i kiedy..i czy nie poprawia czegos albo co.
Ludzie w nowej ustawie chodzi wyłącznie i tylko o OSZCZĘDNOŚCI,EKONOMIĘ.Nie o dobro dzieci i nie o to,że jak KN przejdzie na KP to nawiąże lepszy kontakt z dziećmi ( jak mówią autorzy ustawy i minister bo bedą 40 godz w tyg).Ustawa pozwoli jedynie na ograniczenie zatrudnienia w placówkach,i cięcie kosztów-po przejściu z KN na KP dwóch wychowawców obstawi dyżury 6-14,14-22 pracując za połowę mniejsze pieniądze.
Poza tym gminy szukając oszczędności bedą wybierały jak najtańsze placówki,a takie z chęcią prowadzą stowarzyszenia wykorzystując ludzi pracujących u siebie za grosze.Z chęcią tez placówki poprowadzą siostry zakonne w ramach swojej \"misji\'.
Tu przypomnialo mi sie jak to w domu dziecka prowadzonym przez siostry z jakiej 2 lata temu utopilo sie 4 letnie dziecko( w stawie na terenie placówki) i jak sprawę szybko uciszono.Gdyby to zdarzylo sie w normalnym ddz to bylby wielki skandal i tv