Okresowa ocena sytuacji dziecka - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 11 wrz 2010, 15:01

Mam pytanie, jaka w waszych placówkach jest rola pracowników socjalnych na okresowej ocenie sytuacji dziecka. Powiem szczerze, że to tylko wychowawcy i czasami pedagog \" produkują się\", natomiast szanowni pracownicy socjalni z dd nawet słowa nie są w stanie wydusić...krew jaśnista człowieka zalewa wręcz. Wychowawca jest doskonale zorientowany we wszystkich sprawach dziecka i w sytuacji rodzinnej, odwiedza domy rodzinne prawie tyle razy co pracownik , no i co tu dużo kryć- kontakt z rodzicami ma większy niż prac. socj..W moim dd, naprawdę wychowawcy mają tego dość...a nie daj boże zwrócić takiej osobistości uwagę, to oskarża o mobbing. Może tylko u mnie jest tak pechowo...Proszę o informacje jak jest u Was.
~Gosia P.

Napisano: 11 wrz 2010, 19:27

U mnie w placówce jest odmiennie. Pracownik socjalny zajmuje sie tym do czego jest powołany. Na okresowej ocenie sytuacji dziecka to pracownik socjalny referuje jak wyglada sytuacja rodzinna dziecka po kolei każdego wychowanka.
~Zawisza

Napisano: 11 wrz 2010, 19:38

Wydaje mi się że to w dużej mierze zależy od wychowawców. Jeśli dają zadania socjalnym to ci mają co robić jak sobie sami nie umieją zadań znaleźć. Wydaje mi się też że może lekiem w tej sytuacji jest wspólne tworzenie planów i celów pracy z rodzinami z podziałem na zadania do wykonania przez pracowników socjalnych i wychowawców z dokładnym podziałem kto za co odpowiada.
~ale jaja

Napisano: 11 wrz 2010, 23:19

Jestem pracownikiem socjalnym w dd. Na zespołach omawiam sytuację rodzinną, jestem w ciągłym kontakcie z rodzicami, wraz z psychologiem dd prowadzimy grupę wsparcia dla rodziców. Wykonuję także inne czynności. Myślę że praca pracownika socjalnego, zależy od jego zaangażowania, od umiejętności współpracy z wychowawcami, oraz od zorganizowania sobie czasu pracy. Ja mam np. nienormowany czas pracy, tak więc mogę go dostosować do konkretnych zadań.
~jmm

Napisano: 12 wrz 2010, 11:03

dziękuję za informacje - wezmę to, co napisaliście pod uwagę...!!!
~Gosia P.

Napisano: 03 kwie 2011, 16:52

Ja to uważam, że pracownik socjalny w dd jest zbyteczny jeżeli wychowawca jest zaradny to sam sobie świetnie radzi. Dorby kontakt z wychowankiem przenosi się na kontakt z rodziną. Co o tym sądzicie?
~Ilona

Napisano: 03 kwie 2011, 21:04

popieram...lepiej jednego wychowawcę więcej niż byle jakiego pracownika, chociaż bywają fantastyczni pracownicy socjalni, którzy nie boją się dzieci i ich rodziców...wszystko zależy od człowieka, są fantastyczni wychowawcy, dyrektorzy, prac. socj i są kiepscy wychowawcy, dyrektorzy i pracownicy.Najgorsi są ludzie bez pasji, narzekający i pracę traktujący jako zło konieczne
~jędrek

Napisano: 03 kwie 2011, 23:40

Jestem pracownikiem socjalnym w DD. Na zespole zawsze omawiam sytuację rodzinną, urlopowania, kontakty z rodzicami,kontrakty socjalne. Jeżeli chodzi o protokoły to piszą je wychowawcy i też je referują na zespole. Na 10 wychowawców z 3 zapyta mnie o sytuację rodzinną a reszta pisze takie bzdury, że w pale się nie mieści a później na zespole zdziwieni, że jest inaczej.
W DD jestem dosłownie od wszystkiego, pracuję jako wychowawca, pedagog, mam dyżury, jeżdżę do Sądu, lekarza, psychiatry, poradni ppp, szkół, pisze wszystkie pisma wychodzące z DD i wiele innych rzeczy o których wychowawcą się nawet nie śni.
~kama

Napisano: 04 kwie 2011, 0:05

Ja też jestem pr. socjalnym w placówce.Sorki ale 3/4 wychowawców to kompletnie nie czai czym sie zajmuję.Poza tym dodatkowo często ich zastępuje i robię kupę innej roboty.Oni mnie nigdy nie zastępują.A na zespołach to norma,że zabieram głos i referuję. Często wychowawcy przychodza do mnie po rady jak coś zrobić,czy zaatwic-bo nie maja pojęcia.
Więc Gosiu P. musi byc tylko u Ciebie tak pechowo.
~kamila

Napisano: 04 kwie 2011, 1:02

jestem wychowawcą i muszę stanąc za pr.socjalnym!u mnie wykonuje on kawal roboty,służy poradą,wiedzą,jezdzi na wywiady środowiskowe,do sądu,podpowiada różne rozwiązania problemu,prowadzi wszelkie dokumenty,papiery itp,itd.chwala jej za to!:)
~zosia

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x