Jako, że dziennik nie jest jakby obowiązujący już nas dokumentem chciałam Was zapytać, tych którzy już go nie prowadzą co zamiast niego prowadzicie w sensie jakie dokumenty? plany miesięczne?
Cześć. U nas nadal mamy dzienniki oraz całą resztę tj. zeszyty obserwacji, zeszyty wypisów oraz całą dokumentację wynikającą z przepisów nas dotyczących. Mamy o tyle dobrze, że opracowaliśmy dokumentację w porozumieniu z urzędem wojewódzkim. Oczywiście są to wzory dokumentów i nie muszą być jednakowe w całym województwie.
Witam!
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
U mnie nadal prowadzone są dzienniki, ale od września chciałabym to zmienić. Napiszcie proszę, jak to wygląda w Waszych placówkach, co wprowadziliście zamiast dziennika?
Witam. Przekaz informacji (podkreślam- infirmacji) o tym co zaszło na dyżurze, ważne zdarzenia, w zasadzie relacja do poinformowania kolejnej osoby przejmujące prace jest ważny Mi trudno jsjakoś pracować nie robiąc wpisów.
Dzienników nie prowadzimy, sam i to walczyłem, są niezobowiązujące. W pewnym momencie w karcie nauczyciela był zapis ze szkoły prowadzą dzienniki, poza placówkami.
Miały by sens gdyby prowadzono je w zgodzie z przepisami dotyczącymi sposobu prowadzenia tej dokumentacji, a takich nie ma, nie można zatem dokonywać oceny sposobu prowadzenia dzienników.
Przed kontrola zawsze była akcja żeby były uzupełnione, jedna urząd W nigdy ich nie kontrolowal
Od 2000 roku praca w ddomu jest ukierunkowana na indywidualizacje, przedtem była skierowana na grupę. Stąd w problemach opiekuńczych, w publikacjach dotyczących zmian w dd, wprost pisano ze dzienniki są zastąpione przez karty pobytu i plany pracy z dzieckiem.
ZZapiski o których mówiłem na początku prowadzimy w dużym A-4 zeszycie w kratkę.
Witam.
Już bez dzienników. Wszelkie informacje w zeszytach obserwacji, wpisy według określonego schematu - zawarte ważne info. Reszta w kartach pobytu i kartach kontaktów z rodziną. Zastanawiam się czy nie wprowadzić elektronicznego rozwiązania. Tak zrobił mój kolega i bardzo sobie to chwali. Jest to całkowicie bezpłatne.
Iwona, czasami padają takie pytania, że nasuwają się skijarznia:
- A co ze świętem 22 lipca? Tez obchodzimy?
Zasadnicza część kadry, zwłaszcza dyrektorów ttwierdząc mentalnie w latach 90 tych. To był inny system, placówki wychowawcze były placówkami oświatowych, obowiązywała inna dokumentacja. Znajdź w internecie ramowy statut domu dziecka z roku 94. Tam znajdziesz dokumenty które niegdyś obowiązywały, nie obowiązują teraz, a o które upomina się mentalnosc.
Ktoś po studiach bez stażu w dd mający zorganizować sobie pracę zaczął y do rozporządzenia aktualnego i prowadził dokumentację tam wymieniona. Forma nie jest określona.
Psycholog prowadzi dokumentację specjalistyczna bez żadnych dzienników.
Każdy dziennik trzeba prowadzić zgodnie z przepisami dotyczącymi jego prowadzenia. Jakie znasz przepisy przekładając się na dd ? Nie ma takich.
a moje nowoczesne dyrektorki wymagają prowadzenia dzienników!!! i to kontrolują!!!! nawet pedagog, terapeuta i psycholog prowadzi...Ze tam pisze się głupoty, to nikogo nie interesuje
wicedyrektorka nie ma co robić to czyta dziennik od planu ma komisję i tak się kręci....
my dzienników nie prowadzimy, byłem temu przeciwny bo czym innym jest dziennik zajec a czym innym coś w rodzaju "raportu". Przebieg dyzury piszemy w A-4.
Tam piszemy np wyłaopane rzeczy że jutro dentysta, ktos nie ma zeszytu, że koncza sie srodki czystosci i trzeba pobrac, ze zgłaszlismy ucieczke , o której godzinie itp.
Ale kiedy w tamtym roku damo nam ponownie na biurka dzienniki, to............................... były to NAJPIEKNIEJSZA DZIENNIKI W POLSCE.