co zaproponujecie?? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 24 lis 2013, 2:06

Do FZ a co zrobisz jak tak powiesz a klient pójdzie i się powiesi?40 lat mówił i w końcu to zrobił. oczywiście nie można dać się szantazować ale należy to robic dyplomatycznie.
Jednym ze sposobów może być pismo do sądu o ustanowienie kuratora dla osoby ułomnej ( w tym wypadku dla Pani bo ma problem z poruszaniem) Zbacz sobie KC i KPC . Jeżeli chodzi o leczenie psychiatryczne to nie jest to proste- do wniosku trzeba dołaćzyć zaświadczenie od psychiatry ( ja miałam kilka spraw bez zaświadczenia i zostały odrzucone). Jeżeli podejrzewasz chorobę psychiczną namów dzieci żeby złożyły wniosek do sądu o zgodę na leczenie lub częściowe ubezwłasnowolnienie w zakresie podejmowania decyzji finansowych. Często sąd bardziej przychyla się do wniosku rodziny. pozdrawiam

~kasia

Napisano: 25 lis 2013, 12:54

Kasia, wniosek do sądu może być bez zaświadczenia psychiatry.
To, że Wam sąd odesłał wniosek, nie znaczy, że zrobił dobrze.
Mnie też odesłał, ale ponowiłam wniosek, zacytowałam ponownie art. z ustawy, i nie mieli wyjścia. Jednakże ważne jest, aby wniosek był bardzo dobrze umotywowany.
~Esia

Napisano: 25 lis 2013, 23:04

Esia kilkakrotnie próbowałam sprawa była w prokuraturze i umorzyli:(
~kasia

Napisano: 26 lis 2013, 12:25

No to co mogłaś to zrobiłaś. Na tym poprzestałabym robić cokolwiek dalej.
~Esia

Napisano: 26 lis 2013, 13:45

Zgadzam się wniosek do sądu w sprawie leczenia psychiatrycznego nie wymaga zaświadczenia lekarskiego.
Wniosek o kuratora odpada - nie ma żadnej znacznej ułomności... pani o lasce lub balkoniku porusza się nawet po mieście.
Choroba psychiczna raczej kiepska.
Rodziny nie da się do niczego namówić... wielokrotne próby nie przyniosły efektu mimo róznych metod.
Zasatanawiam się jedynie nad wnioskiem do prokuratury w temacie częściowego ubezwlasnowolnienia... i propozycją by opiekunem był członek rodziny.
Przestać dzialać nie bardzo można bo Pan co tydzień przynosi wnioski o pomoc finansową a w ops jest co dzień albo co drugi.
~ja

Napisano: 26 lis 2013, 13:48

No dobrze. Co robicie z tymi wnioskami? Przyznajecie specjalne czy odmawiacie? Bo skoro daliście parę razy specjalny, to nie dziw się, że klient teraz Was szantażuje i przychodzi po następne. Trzeba być niestety twardym.
A z tym cżęściowym ubezwłasnowolnieniem to niezły pomysł. Warto spróbować.
~Esia

Napisano: 26 lis 2013, 14:04

Celowy specjalny dostał raz w niewielkiej kwocie... potem same odmowy... właśnie poszło jedno odwołanie...
I chyba spróbujemy może facet się otrząsnie...
~ja

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem