Myślałam, że masz taki przypadek.Knapa pisze:Nie ma dnia, bez wniosku Pani pochodzącej z Ukrainy + np. 2 dzieci lub więcej. Właścicielowi jeszcze przysługuje 40 zł finansowania, ona pobiera 500+, nie pracuje - to z czego media i wydatki + inne koszty ???
Co zrobić by nie składali wniosków
Re: Co zrobić by nie składali wniosków
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dm
- Kontakt:
zaraz będę miała bo od poniedziałku już były 3 Panie po klp dokumentówmłoda pisze: 05 paź 2022, 11:38Myślałam, że masz taki przypadek.Knapa pisze:Nie ma dnia, bez wniosku Pani pochodzącej z Ukrainy + np. 2 dzieci lub więcej. Właścicielowi jeszcze przysługuje 40 zł finansowania, ona pobiera 500+, nie pracuje - to z czego media i wydatki + inne koszty ???

-
- Praktykant
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
"Możesz opisać przebieg wywiadu, na co zwracasz uwagę szczególnie, nie byłam jeszcze nie było potrzeby i chciałam wiedzieć na co zwrócić uwagę, bo teraz składa dużo Ukrainek wnioski = nie pracują wynajmują domki prywatne, 500+ ; stoją Lexusy, ale nigdzie nie pracuje i ma 3 dzieci !!!"
Na wywiady chodzę głównie gdy dochody jakie wykazują nie pokrywają wydatków na mieszkanie i na życie. Ostatnio miałam dwa przypadki że rodziny podały np. 0 dochodu przy wynajmowaniu mieszkania odstępne 500 zł + do spółdzielni 700 zł. Jedna rodzina odmówiła wywiadu. Nawet do mieszkania nie wpuścili, ale na fb widać dlaczego : rasowe zwierzęta, wycieczki 3 razy do roku (krajowe i zagraniczne) oraz chwalili się budową domu w innej miejscowości
Druga rodzina wpuściła: mieszkanie małe, skromnie urządzone, pan przyznał się że pracuje dorywczo i żyją z pomocy społecznej. Na wywiadach zwracam uwagę jak ktoś mieszka - meble, wyposażenie, czy jest dużo sprzętu elektronicznego np. dobre telefony, komputery, zwracam uwagę na markowe ubrania i zadaję pytania. Bo jestem ciekawa jak za takie małe dochody można żyć na takim wysokim standardzie, bo ja chyba nieporadna jestem życiowo
Na wywiady chodzę głównie gdy dochody jakie wykazują nie pokrywają wydatków na mieszkanie i na życie. Ostatnio miałam dwa przypadki że rodziny podały np. 0 dochodu przy wynajmowaniu mieszkania odstępne 500 zł + do spółdzielni 700 zł. Jedna rodzina odmówiła wywiadu. Nawet do mieszkania nie wpuścili, ale na fb widać dlaczego : rasowe zwierzęta, wycieczki 3 razy do roku (krajowe i zagraniczne) oraz chwalili się budową domu w innej miejscowości

Druga rodzina wpuściła: mieszkanie małe, skromnie urządzone, pan przyznał się że pracuje dorywczo i żyją z pomocy społecznej. Na wywiadach zwracam uwagę jak ktoś mieszka - meble, wyposażenie, czy jest dużo sprzętu elektronicznego np. dobre telefony, komputery, zwracam uwagę na markowe ubrania i zadaję pytania. Bo jestem ciekawa jak za takie małe dochody można żyć na takim wysokim standardzie, bo ja chyba nieporadna jestem życiowo

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Wdech jestes pracownikiem socjalnym co ma tez dodatki meiszkNIOwe , ze mozesz na wywiady chodzic?wdech pisze: 06 paź 2022, 11:28 "Możesz opisać przebieg wywiadu, na co zwracasz uwagę szczególnie, nie byłam jeszcze nie było potrzeby i chciałam wiedzieć na co zwrócić uwagę, bo teraz składa dużo Ukrainek wnioski = nie pracują wynajmują domki prywatne, 500+ ; stoją Lexusy, ale nigdzie nie pracuje i ma 3 dzieci !!!"
Na wywiady chodzę głównie gdy dochody jakie wykazują nie pokrywają wydatków na mieszkanie i na życie. Ostatnio miałam dwa przypadki że rodziny podały np. 0 dochodu przy wynajmowaniu mieszkania odstępne 500 zł + do spółdzielni 700 zł. Jedna rodzina odmówiła wywiadu. Nawet do mieszkania nie wpuścili, ale na fb widać dlaczego : rasowe zwierzęta, wycieczki 3 razy do roku (krajowe i zagraniczne) oraz chwalili się budową domu w innej miejscowości![]()
Druga rodzina wpuściła: mieszkanie małe, skromnie urządzone, pan przyznał się że pracuje dorywczo i żyją z pomocy społecznej. Na wywiadach zwracam uwagę jak ktoś mieszka - meble, wyposażenie, czy jest dużo sprzętu elektronicznego np. dobre telefony, komputery, zwracam uwagę na markowe ubrania i zadaję pytania. Bo jestem ciekawa jak za takie małe dochody można żyć na takim wysokim standardzie, bo ja chyba nieporadna jestem życiowo![]()
Czy masz kochana moze wzór odmowy ze wzgledu na nizszy dodatek od minimalnego?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS
- Kontakt:
Jak się księgowości nie podoba, może się zwrócić do radnych żeby ustali niższą stawkę gminną za metr, do tego tańsze śmieci
wtedy będzie mniej kasy z budżetu na dodatki mieszkaniowe.., potem warto zwrócić się do Rady Ministrów o takie zwiększenie najniższej krajowej żeby nikt się nie łapał..., a do tego wiadomo nieprzyjemny wywiad tak żeby sąsiedzi wiedzieli że baba z OPS przyszła i sprawa rozwiązana 

Oprócz Co zrobić by nie składali wniosków - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Wydatki w domu jednorodzinnym
Metryka Sprawy DM
błąd w systemie
vat
Proszę o komentarze
Druki wniosków
czy jest tu jakaś dobra dusza , która ma wzór decyzji wygaszającej
Podpowiedź
dochód z gospodarstwa rolnego
Dodatek dla osób z Ukrainy
centralne ogrzewanie
niezgodność w gospodarstwie osobowym