co zrobić -decyzja odmowna? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 25 lis 2013, 11:54

klient nowy wniosek wcześniej nie korzystał, młody mężczyzna w wieku aktywności zawodowej, twierdzi że od od ok. 3 lat choruje, nie ma żadnego dokumentu, nie pracuje twierdzi, że nie może podjąć każdej pracy,choruje astma, ale lekarz niw ysyła go na komisję bo nie jest aż tak chory, próbował raz podjąć pracę za granicą ale został oszukany, ma mieszkanie ale nie płaci czynszu bo nie ma z czego, rodzice go utrzymują, dają mu jeść, praktycznie tak twierdzi cały czas przebywa u rodziców, żadnej pracy dorywczy co powinnam zrobić- decyzja odmowna z powodu czego ... brak przyczyn do udzielenia pomocy?
~monika

Napisano: 25 lis 2013, 12:10

Mieszka z rodzicami, pozostaje na ich utrzymaniu czyli prowadzą wspólne gospodarstwo domowe. Niech dostarczy zaświadczenie lekarskie. Zarejestrowany jest w PUP? Motywowanie do poszukiwania pracy. Może kontrakt?
~socjal

Napisano: 25 lis 2013, 12:43

Trudna sutuacja, ale na pewno trzeba bardzo wnikliwie \"prześwietlić\" klienta. Bo mówić można wiele, gorzej to udowodnić.
Bez wątpienia klient musi się zarejestrować. Bez tego nie przyznałabym żadnego zasiłku. Choroby? Niech przyniesie jakieś adokumenty, zobaczysz, co tam jest, pokierujesz go na komisję. Astma? Musi być leczona, i wtedy da się z nią normalnie żyć. Chyba że ma bardzo ostry przebieg, to wtedy bez wątpienia dostałby orzeczenie i jakieś ograniczenia związane z ewentualnym zatrudnieniem.
Kontrakt jest bardzo dobrym pomysłem, gdy klient nie będzie chciał współpracować.
~Esia

Napisano: 25 lis 2013, 14:49

zarejestrowany w PUP, kontrakt spisałam bo nasz szef nie zgadza się na zasiłek, nie mieszka z rodzicami ale często tam bywa, zaświadczenie mówi że będzie \"organizował\"
~monika

Napisano: 25 lis 2013, 17:14

To gdzie mieszka i za co opłaca rachunki? Ktoś mu sponsoruje mieszkanie? Skąd bierze na opłaty i jedzenie.
~socjal

Napisano: 25 lis 2013, 18:20

mieszka sam a rachunków nie płaci bo mam zaległości w opłacaniu czynszu (mieszkanie wynajmuje) ogólnie mówi że rodzice dają mu wyżywienie a nawet musi korzystać z łazienki żeby się wykąpać bo odcięli wodę i nie wie dlaczego
~monika

Napisano: 25 lis 2013, 19:46

Bzdura
Nie mozna odciąc wody!!!!
Nawet jesli są zaległosci w opłatach za wode nie odcina sie dostępu do wody
Moim zdaniem facet ściemnia a Ty łykasz jak pelikan
W Pup zarejestrowany nie jest ?
Pracowac mu sie nie chce i tyle
~gosia

Napisano: 25 lis 2013, 19:55

Wynajmuje mieszkanie i nie płaci czynszu ?
To jakim cudem wynajmujący jeszcze nie wykopał go z mieszkania ?
A dostępu do wody nie odcina sie ze względu na wymogi sanitarne
Mozna odciąc gaz ,prąd ale wody nie
Koles kłamie i szlag mnie trafia na takie pasożyty i lenie nie ma rodziny na utrzymaniu ( dzięki Bogu) a tylko siebie i nawet na siebie nie chce mu sie robic
Nic bym nie dała nawet złotówki ja dasz jemu zasiłek to ktoś inny naprawde potrzebujący nie dostanie.
Co za świat :(
~Beataa Nie mozna odciąc wody!!!

Napisano: 25 lis 2013, 23:43

~Beataa Nie mozna odciąc wody!!! może i nie można , ale odcinaja i już

~&&&&&

Napisano: 26 lis 2013, 10:42

niestety wiemy o tym że nas oszukuje i nie czuje się jak pelikan wynajmuje mieszkanie i twierdzi że nie płaci czynszu wody nie ma nie wiem dlaczego on też nie wie w kontrakcie jest zapis że ma wyjaśnić tą sprawę i wypełnić kartę aktywnego poszukiwania pracy zasiłku nie otrzyma bo nasz szef jest temu przeciwny ale muszę napisać decyzję odmowną ale nie wiem jak uzasadnić przecież nie napiszę że jest leniem
~monika

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x