Co zrobić gdy osoba jest niezdolna do podpisu pod wywiadem
Co zrobić gdy osoba jest niezdolna do podpisu pod wywiadem
Witam. Jak załatwiacie wywiady, kiedy osoba jest leżąca i nie jest zdolna do złożenia podpisu. Czy pozostawiacie puste pole i piszecie pod spodem "niezdolna do podpisu" i własny podpis pod tym???
Ostatnio zmieniony 27 paź 2016, 10:50 przez heiland, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu.
Re: Co zrobić gdy osoba jest niezdolna do podpisu pod wywiad
A czy osoba jest świadoma i jest w stanie chociaż maznąć coś długopisem ? wtedy można dopisać "za zgodność z podpisem" i się obok podpisać. Spotkałem się z praktyką, że ośrodek przysłał mi wywiad z odciskiem palca osoby nie mogącej się podpisać.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
my odbijamy palec i piszemy podpis niemożliwy
Ostatnio Mazurkiewicz na szkoleniu powiedział, że odcisk nie ma żadnej mocy prawnej, jeśli chodzi o wywiady pomocy społecznej. U nas praktykuje się adnotacje, że "z uwagi na zły stan zdrowia podpis niemożliwy" i obok podpis i pieczątka albo pracownika socjalnego albo jeśli wywiad, gdzieś w DPS, ZOLu, szpitalu to kogoś z personelu medycznego lub lekarza.
Dzięki dziewczyny. ja właśnie stosuje taką praktykę jak Magda, ale targają mną pewne wątpliwości czy robię to dobrze.
Ja robię podobnieMagda100 pisze:U nas praktykuje się adnotacje, że "z uwagi na zły stan zdrowia podpis niemożliwy" i obok podpis i pieczątka albo pracownika socjalnego albo jeśli wywiad, gdzieś w DPS, ZOLu, szpitalu to kogoś z personelu medycznego lub lekarza.

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja piszę "Klient nie jest w stanie złożyć własnoręcznego podpisu".
Art. 79 KC
Osoba niemogąca pisać może złożyć oświadczenie woli w formie pisemnej w ten sposób, że uczyni na dokumencie tuszowy odcisk palca, a obok tego odcisku osoba przez nią upoważniona wypisze jej imię i nazwisko oraz złoży swój podpis, albo w ten sposób, że zamiast składającego oświadczenie podpisze się osoba przez niego upoważniona, a jej podpis będzie poświadczony przez notariusza, wójta (burmistrza, prezydenta miasta), starostę lub marszałka województwa z zaznaczeniem, że został złożony na życzenie osoby niemogącej pisać.
Osoba niemogąca pisać może złożyć oświadczenie woli w formie pisemnej w ten sposób, że uczyni na dokumencie tuszowy odcisk palca, a obok tego odcisku osoba przez nią upoważniona wypisze jej imię i nazwisko oraz złoży swój podpis, albo w ten sposób, że zamiast składającego oświadczenie podpisze się osoba przez niego upoważniona, a jej podpis będzie poświadczony przez notariusza, wójta (burmistrza, prezydenta miasta), starostę lub marszałka województwa z zaznaczeniem, że został złożony na życzenie osoby niemogącej pisać.
Nikt nie może sobie napisać''podpis niemożliwy nalezy stosować art 79 KC i tylko notariusz może poswiadczyć
do Iga2 Już lorty to napisał tyle, że mała poprawka nie musi poświadczać tylko notariusz, doczytaj ten art.
Oprócz Co zrobić gdy osoba jest niezdolna do podpisu pod wywiadem - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Niepobrana wypłata z zasiłku celowego
Czy wypłacamy zasiłek stały przy braku obecności do wywiadu?
Czy macie wzór pisma w spr. dostarcz brak. dokumentów?
Bezrobocie a zasiłek okresowy
Czy wliczamy to jako dochód z gosp. rolnego?
Niewłaściwa wysokość przyznanego zasiłku stałego
DPS - uchylenie decyzji
Ust. o pom. społ. piszemy ze zmianami?
Od kiedy zmiana okresowego w związku ze zmianą skł. rodziny?
Kto może złożyc wniosek o opinię RODK?
Dotyczy wsparcia jednostek OPS w zadaniach pomocy społecznej
Którą kwotę różnych alimentów liczyć?
Zasiłek stały... dylematy z jego przysługiwaniem
Oświadczenie majątkowe, a decyzja administracyjna
Czy odliczać składki KRUS domownika od dochodu?
Czy przysługuje zasiłek stały?