Zasiłek stały... dylematy z jego przysługiwaniem

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Busio

Zasiłek stały... dylematy z jego przysługiwaniem

Post autor: Busio »

taka sytuacja:
Dorosły syn mieszka z matką, nie posiada własnego dochodu /wcześniej dorabiał dorywczo/, matka pobiera emeryturę. Chłopak został zaliczony do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności i mógłby pobierać zasiłek stały, ale.....jeśli będzie policzona emerytura matki to ODMOWA. Tak naprawdę klient nie prowadzi osobnego gosp. domowego i teraz moje pytanie - czy podchodzicie INDYWIDUALNIE do takich spraw, czy nakierujecie klienta o oddzielnym gosp. domowym czy jak?? /w rodzinie jest naprawdę bieda, ubóstwo można rzec/
"Czy tylko widzicie przepisy prawa a nie człowieka"? ;)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2016, 8:06 przez heiland, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu.
prac.socjalny

Re: Zasiłek stały... dylematy z jego przysługiwaniem

Post autor: prac.socjalny »

Witam!mając na względzie dobro klienta uważam, ze powinnaś zrobić im oddzielne gospodarstwo domowe. Tylko dobrze to uzasadnij :) wiem, ze może przyzwyczajamy naszych klientów do wiecznego "mi się należy", ale pamiętajmy, że dobro zawsze powraca :)))))pozdrawiam
Agniecha2
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Agniecha2 »

my rozdzielamy
Julia32
Referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Julia32 »

Nam NIK zarzucił takie rozdzielanie gospodarstw (mimo, że mieliśmy je dobrze opisane). Osoba, która nie posiada dochodu nie może prowadzić odrębnego gospodarstwa. Aby takie prowadzić, powinna mieć z czego się utrzymać. A tak pozostaje na utrzymaniu innych osób.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Wredna1

Post autor: Wredna1 »

Jak Julia
Bardzo brzydki zarzut " rawo czy człowieka" ja widze siebie i swoja odpowiedzialnosć za stosowanie przepisów. Potem przy kontroli dostajemy po głowie za miekkie serce. Ja sie podbijam pod decyzją i to ja ponoszę odpowiedzialność. Jest zbyt wiele wyroków i opinii na ten temat nie uznających osobnego gospodarstwa przy braku dochodu.
o.O

Post autor: o.O »

zabawne, gdy człowiek mieszka sam i jest bez żadnego dochodu, to także nie pomożecie? Policzycie gospodarstwo z sąsiadami?
Bakteria
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Bakteria »

Zależy od sytuacji. Ja nie rozdzieliłam alkoholika od matki w celu przyznania zasiłku okresowego. Wszystko by przepił.
Marcin ops

Post autor: Marcin ops »

może ktoś podpowie jak porządnie opisać oddzielne gosp. domowe /w razie kontroli/, 2 osoby w rodzinie, ojciec - emerytura, córka bezrobotna uzyskała umiarkowany stopień, bardzo chciałbym pomóc rodzinie bo straszna bieda tam,wcześniej córka podejmowała prace dorywcze, pomóżcie koleżanki i koledzy. /czy może jakaś pomoc od ojca w naturze, usługowa itp./
ODPOWIEDZ