Którą kwotę różnych alimentów liczyć?
Klientka ma zasądzone alimenty na syna w kwocie 420,00zł miesięcznie. Od miesiąca IX/16 alimenty wypłacane są za pośrednictwem kancelarii komornika. W miesiącu wrześniu/16 zostały wypłacone w kwocie 691,08zł (pismo od komornika). Przyznając pomoc Klientce policzyłam kwotę alimentów, którą wypłacił we wrześniu komornik. tj. 691,08zł. Prawidłowo?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2016, 8:01 przez heiland, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu.
Re: Którą kwotę różnych alimentów liczyć?
Nie jest prawidłwo jeżeli w tym były koszty komornicze. Komornik w zaświadczeniu powinien podać kwota.....w tym ............koszty komornicze tyle a wierzycielowi tyle.
Komornik wyszczególnił: alimenty bieżące..... + alimenty zaległe........
W wypłaconej przez Komornika kwocie nie było wyszczególnionych kosztów komorniczych.
Zatem czy prawidłowo wliczono kwotę wypłaconych przez Komornika alimentów do dochodu?
W wypłaconej przez Komornika kwocie nie było wyszczególnionych kosztów komorniczych.
Zatem czy prawidłowo wliczono kwotę wypłaconych przez Komornika alimentów do dochodu?
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Klientka otrzymała kwotę 691,08 i nią dysponowała, więc to był jej faktyczny dochód. I tyle bym wliczyła. Kwota 691,08 jest zapewne kwotą już po potrąceniu kosztów komorniczych. Te odliczamy w przypadku, gdyby to klientka płaciła alimenty.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia co ty za bzdury piszesz 'Te odliczamy w przypadku, gdyby to klientka płaciła alimenty."???? Zaświadczenie od komornika jest do d............Jest napisane " przekazano wierzycielowi......." ????
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Wredna1 przecież Zuzka napisała wyraźnie - alimenty zostały wypłacone w kwocie 691,08zł, więc o jakich kosztach piszesz? Komornik wszelkie koszty odliczył przed wypłatą.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Dlaczego drożę? bo czasami tak piszą ,że potem wychodzi w zaświadczeniu od komornika \że było np w tym przypadku: potrącono tyle a tyle do wierzyciela , nie raz juz tak było. Wielu pracowników pisze na okrągło, zamiast krótko na temat i wiele razy nie zamieszczają konkretnych informacji. Ja mam w dokumantach moich pracowników zaśwaidczenia które wyglądają całkiem inaczej dlatego sie uparłam.
Oprócz Którą kwotę różnych alimentów liczyć? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Czy wliczamy to jako dochód z gosp. rolnego?
Niewłaściwa wysokość przyznanego zasiłku stałego
DPS - uchylenie decyzji
Ust. o pom. społ. piszemy ze zmianami?
Co zrobić gdy osoba jest niezdolna do podpisu pod wywiadem
Od kiedy zmiana okresowego w związku ze zmianą skł. rodziny?
Kto może złożyc wniosek o opinię RODK?
Dotyczy wsparcia jednostek OPS w zadaniach pomocy społecznej
Zasiłek stały... dylematy z jego przysługiwaniem
Oświadczenie majątkowe, a decyzja administracyjna
Czy odliczać składki KRUS domownika od dochodu?
Czy przysługuje zasiłek stały?
Od kiedy zmiana zasiłku stałego?
DPS - przepustki a płatność
Informacja publiczna w sprawie wynag. pracowników
Składka zdrow. na 90 dni - technicznie w sygnity