Co zrobić z kartą która straciła ważność...
Co zrobić z kartą która straciła ważność...
Pani złożyła mi wniosek 21.07.2014 na KDR... 28.07.2014 wysłałem zamówienie na karty... 02.08.2014 jedno z dzieci kończyło 18 lat, ale podczas składania wniosku jeszcze nie miało 18 lat i siłą rzeczy przyznałem kartę do 18 roku życia czyli do 02.08.2014r. Karty przyszły do mnie 19.08.2014 w tym już ta jedna karta nieważna bo była ważna do 02.08.2014... Podczas wydawania kart tej Pani karty nieważnej nie wydałem tylko zostawiłem zgodnie z paragrafem 17 ust. 2 rozporządzenia... Pani złozyła mi wniosek o przedłużenie karty/wydanie nowej na to dziecko razem z zaświadczeniem ze szkoły... moje pytanie... co mam zrobić z ta nieważna kartą i czy ona ma płacić za wydanie tej drugiej karty...?
Re: Co zrobić z kartą która straciła ważność...
kartę zostawiasz w teczce nie wydajesz kobiecie, ucinasz róg karty tak jak niewazny dowód osobisty. za wydanie nowej karty nie ma żadnej opłaty 

Dlaczego tak długo czekacie na złożenie zamówienia na karty? Powinno się niezwłocznie zamawiać...
to co mam codziennie wysyłać po jednym zamówieniu? czekam aż uzbiera mi sie kilka wniosków i wtedy wysyłam, jednak nie dłużej niż 14 dni...kdr001 pisze:Dlaczego tak długo czekacie na złożenie zamówienia na karty? Powinno się niezwłocznie zamawiać...
nie mam pewności ale poza tym co napisała ~Monika Pyta~ dodałabym ze trzeba wydac decyzję o odmowie wydania karty u zasadniajac to upływem jej ważności. 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nad tym samym myślę. ale gdzie jest napisane że powinno to być w drodze wydania decyzji?
inne pytanie
Czy powinniśmy zadąć zwrotu kart, których termin ważności już minął?
inne pytanie
Czy powinniśmy zadąć zwrotu kart, których termin ważności już minął?
taki zapis znajdziesz w rozporządzeniu rady ministrów z dnia 27 maja 2014r.naitsyrk85 pisze:Nad tym samym myślę. ale gdzie jest napisane że powinno to być w drodze wydania decyzji?
"Odmowa wydania Karty nastepuje w drodze decyzji administracyjnej." §13. 3.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Rzeczywiście
A powiedzcie co robić z kartami, które zostały juz wydane i tracą ważność?
§16.1 w przypadku stwierdzenia przez wójta utraty uprawnień do korzystania z programu posiadacz Karty jest obowiazany do niezwłocznego zwrotu karty.
w systemie widzimy która karta straciła ważność...
A powiedzcie co robić z kartami, które zostały juz wydane i tracą ważność?
§16.1 w przypadku stwierdzenia przez wójta utraty uprawnień do korzystania z programu posiadacz Karty jest obowiazany do niezwłocznego zwrotu karty.
w systemie widzimy która karta straciła ważność...
a co zrobić , kiedy karta jest wydana na osobę uczącą się - data ważności koniec przewidywanej nauki, a potem kontynuuje edukacje. nową trzeba zamówić dla tej osoby? czy tamtą jakoś się przedłuża?
w systemie robisz przedłużenie, a karta musi być nowa z nową datą
Oprócz Co zrobić z kartą która straciła ważność... - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
do kiedy przyznać KDR
Oświadczenie
Jak dokumentujecie odbiór karty
studia na ukranie a karta
Sprawozdania do 19 sierpinia
student
Kontakt do ministerstwa ws. KDR
Nowa rola w CAS
Gdzie wprowadzać ? Pomocy :(
Produkcja kart
adres zameldowania stałego a adres tymczasowy
do kiedy można składać kdr?
numer decyzji
zapomniała o jednym dziecku
wzór decyzji
PILNE!!!Mąż przebywa za granicą, czy należy sie KDR?