co zrobić z tym rodzicem (odpłatność) - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 08 gru 2011, 12:02

Mam taka sytuację. Prowadzę postępowanie w spr odpłatności za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej. Dziecko ok 3 lata temu odeszło z rodziny, ale wobec ojca muszę wydać decyzję, ponieważ nieuregulowane decyzją pozostaje wciąż kilkanaście m-cy. Ostatnia decyzja była do maja 2007 roku, potem osoba wyprowadziła się i adres jej aktualnego pobytu udało się zdobyć ok m-ca temu. Wysłałam prośbę o przeprowadzenie wywiadu do innej gminy, by w końcu zakończyć sprawę i wydać zaległą decyzję. Otrzymałam odpowiedź, iż osoba ta (ojciec) nie wyraża zgody na przeprowadzenie wywiadu, dołączono jego oświadczenie. Co z tym zrobić? Brakuje mi uregulowania kilkunastu m-cy, dziecko od 3 lat nie przebywa w rodzinie zastępczej. Może jakieś pomysły?
~:)

Napisano: 08 gru 2011, 14:51

ja bym obciążyła do całości, pod warunkiem że został o wszystkim poinformowany, że toczy się postępowanie i ma prawo w nim uczestniczyć
~pcpr

Napisano: 08 gru 2011, 15:06

najpierw zawiadomienie o wszczęciu postępowania a potem odpłatność pełna
~pcpr2

Napisano: 08 gru 2011, 15:17

zgodnie z przepisem starosta wydaje decyzję uwzględniając syt rodzinną, zdrowotną, dochodową i majątkową - więc na jakiej podstawie obciążyć pełną odpłatnością? skoro nie ma w tym przypadku wywiadu? zawiadomienie mam wszczęte odkąd wygasła poprzednia decyzja

Napisano: 08 gru 2011, 17:02

no właśnie, ten przepis ... ale skoro dajemy możliwość takiej osobie, aby się w swojej sprawie wypowiedziała, a ona z tego nie korzysta, tylko bezczelnie odmawia udzielenia wywiadu środowiskowego...
~pcpr

Napisano: 09 gru 2011, 10:56

my nie wydajemy decyzji bez wywiadu, więc odpada wydanie decyzji o pełnej odpłatności... problem pozostaje... ma ktoś jakies inne pomysły?

Napisano: 09 gru 2011, 10:59

ale za dowód w postępowaniu mogą służyć również inne dokumenty, oświadczenia, zeznania świadków, wszystko zgodne z kpa.
~pcpr

Napisano: 09 gru 2011, 13:05

mam informację z ZUS-u, że w okresie, który muszę uregulować, osoba nie uzyskała żadnych dochodów

Napisano: 09 gru 2011, 19:30

ja napisałabym jeszcze do Urzędu Skarbowego jakie miał dochody w danym okresie, ja tak robię jak nie mogę ustalić dochodu :)
~Mada

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x