KURATOR OSOBY NIEOBECNEJ - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 gru 2011, 14:30

CZY UDAŁO SIĘ KOMUŚ WYZNACZYĆ KURATORA DLA OSOBY NIEOBECNEJ - RODZICA BIOLOGICZNEGO ZOBOWIĄZANEGO DO PONOSZENIA ODPŁATNOŚCI ZA POBYT DZIECI W RODZINIE ZASTĘPCZEJ? JAK TO WYGLĄDA W PRAKTYCE? CO DALEJ?
~**

Napisano: 14 gru 2011, 12:16

wniosek do sądu o wyznaczenie kuratora, u nas dla matki biologicznej został nasz pracownik PCPR-u także w praktyce wygląda to tak, że koleżanka pisze pisam do tej biologicznej a potem sama je ,,wysyła do siebie\" i odbiera i koło się zamyka a ubaw mamy po pachy ;-)
~PCPR Dolny Śląsk

Napisano: 14 gru 2011, 12:23

a u nas jest tak, że radca prawny został kuratorem dla kilku osób, decyzje są wydawane na radcę, raz była nawet ustalona odpłatność (nie wiem co księgowość z tym zrobiła) W dwóch przypadkach kuratorem jest matka osoby stanowiąca rz. Wydajemy na nią decyzję. Akurat w tych przypadkach dochody sprawdzone w ZUS nie przekraczają kryterium albo ich nie ma.
~pcpr

Napisano: 14 gru 2011, 13:39

A CO ROBICIE W SYTUACJI GDY NIE MOŻECIE ZNALEŹĆ KANDYDATA NA KURATORA? I CO W SYTUACJI GDY JEST USTALONY KURATOR, A NIE MA KONTAKTU Z RODZICEM BIOLOGICZNYM I NIE JESTEŚMY I TAK W STANIE USTALIĆ JEGO SYTUACJI, BO NP. NIE KORZYSTA Z ŻADNYCH ŚWIADCZEŃ ITP., CO WIĄŻE SIĘ Z BRAKIEM MOŻLIWOŚCI WYDANIA DECYZJI? ROZUMIEM, ŻE DO KURATORA IDZIE PISMO O ZAWIADOMIENIU O WSZCZĘCIU POSTĘPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO I CO DALEJ?ZNA KTOŚ SZCZEGÓŁOWE OBOWIĄZKI I ZADANIA TAKIEGO KURATORA? ODBIERANIE KORESPONDENCJI DOT. RODZICA BIOLOGICZNEGO I CO DALEJ? DZIĘKUJĘ ZA POMOC:)
~**

Napisano: 14 gru 2011, 14:00

nasz radca (nie ten, który jest ustanowiony takim kuratorem) stwierdził, że nie trzeba wskazywać imiennie, bo sąd może wyznaczyć chociażby sekretarkę z sądu na takiego kuratora. U mnie mamy kilka przypadków kuratora i wygląda to tak: zawiadomienie o wszczęcie do kuratora, następnie wniosek do ZUS o podstawę wymiaru składek i nazwę oraz adres płatnika. W tych przypadkach, które mamy akurat ZUS odpisuje że osoby nie były zgłoszone do ubezpieczeń, więc wydajemy decyzję na kuratora o odstąpieniu na rok czasu i po roku to samo.
~pcpr

Napisano: 15 gru 2011, 20:57

Ma ktoś jeszcze jakieś inne doświadczenia w tym temacie?
~**

Napisano: 03 lut 2012, 15:21

Co mam zrobić gdy osoba, która została wyznaczona kuratorem dla osoby nieobecnej, przychodzi i mówi że nie ma żadnych informacji o rodzicu biologicznym, że jest gdzieś w świecie i z nikim się nie kontaktuje. Mam sprawdzone wszystkie instytucje i nigdzie nie ma śladu po tej osobie. Nie korzysta z żadnych form pomocy ani nic. Nie mam jak wystawić decyzji bo nie mam na podstawie czego. Kurator też mówi że nie chce mieć nic wspólnego z tą osobą. Co robicie w takich sytuacjach? pomóżcie.
~a

Napisano: 21 lut 2012, 16:29

skąd bierzecie informacje na temat obowiązków i praw przedstawicieli dla osoby nieobecnej? pomóżcie proszę
~...

Napisano: 18 mar 2012, 20:45

no własnie... decyzje niedlugo wygasna. trzeba bedzie wszczynac post. biologicznym. zabawa z kuratorem nie jawi sie fajnie. setki wnioskow o kuratora i w wiekszosci przypadkow marne rezultaty. co robic gdy kurator nie znajdzie biologicznego rodzica? odstapienie od ustalenia oplaty mozliwe jest z uwzglednieniem uchwaly. w niej nie mamy zapisu o niemozliwosci znalezienia zobowiazanego do placenia. macie jakis pomysl???
~piotr

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x