Laptop zaliczam, tableta jeszcze nikt mi nie przyniósł. Ale pewnie bym nie uznała takiej faktury. Wszyscy dobrze wiemy do czego służy dzieciom tablet, nie oszukujmy się...
My zaliczamy takie faktury, wychodzimy z założenia że lepiej niech mają sprzęt, niż kolejne kombinowane faktury na odzież sportową czy obuwie. Swoją drogą klienci Mopsów maja niejednokrotnie sa lepiej wyposażeni w sprzęt komputerowy niż pracownicy Mops
Zgodnie z pismem z Ministerstwa Edukacji Narodowej z dnia 23.01.2014 r. (nr DAP.SSPR.6122.6.214) "...BRAK JEST PODSTAW DO ODMOWY ROZLICZANIA PRZEZ UCZNIÓW ZAKUPIONYCH TABLETÓW JAKO WYDATKÓW PONIESIONYCH ZE ŚRODKÓW OTRZYMANYCH W RAMACH STYPENDIUM SZKOLNEGO.". A więc tablety liczymy do wydatków przez uczniów jako koszt edukacyjny.
Jeżeli masz katalog zamknięty to musisz go poszerzyć. Ja w swojej uchwale nie wymieniam co uznaje za cel edukacyjny u mnie to jest katalog otwarty bo są tak indywidualne potrzeby ucznia że trudno umieścić wszystko w uchwale. Ostatnio nawet uznałam zakup przez ucznia lunetę który ma zainteresowania w kierunku astronomii uzasadnił mi to na fakturze opisał szczegółowo i mu to uznaliśmy jako cel edukacyjny. Miałam kontrolę i nie podważyła tej faktury.