Jestem świeżą osobą odnoście obsługi stypendium socjalnego chciałbym dopytać ponieważ moja dobra znajoma pracująca w sąsiedniej gminie nie robi decyzji zmieniającej a w kwietniu przyjmuje kolejne wnioski wraz z weryfikacją dochodu od nowa... Czy można tak robić...?
Art. 90n. ust 6. Wniosek o przyznanie stypendium szkolnego składa się do dnia 15 września danego roku szkolnego, a w przypadku słuchaczy kolegiów nauczycielskich, nauczycielskich kolegiów języków obcych i kolegiów pracowników służb społecznych - do dnia 15 października danego roku szkolnego.
Ja robię weryfikację dochodów, ale bazuję na starym wniosku i robię decyzję zmieniającą.
Robię tak, bo takie jest zdanie mojej kierowniczki. Ogólnie uważam, że nie należy zmieniać decyzji, które już się zakończyły - bo przyznawałam stypendium do końca roku 2014, wypłaty się zakończyły i koniec. W pouczeniu dawałam wzmiankę, że przyznaję tylko na część roku, i że trzeba złożyć w styczniu oświadczenia, aby dalej korzystać ze stypendium. No i robiłam weryfikację dochodów.
Podkreślam raz jeszcze - takie jest zdanie kierowniczki. Ja natomiast nie jestem do końca przekonana, czy jest to zgodne z KPA.
Dodam jeszcze, że miałam w styczniu jedno odwołanie do SKO. Niedługo powinnam mieć odpowiedź, więc dam znać na forum, czy SKO przyczepiło się do jakiejś kwestii odnośnie postępowania administracyjnego.
Właśnie też jestem ciekawa stanowiska SKO, daj znać jak będziesz wiedzieć. Ja piszę jeszcze w decyzjach, że stypendium przyznaje na rok szkolny 2014/2015 i oczywiście też piszę ze stypendium przyznaje na część roku szkolnego ze względu na przyznanie dotacji itd.
nigdzie w ustawie nie jest napisane,że mamy przeliczać dochody
prawo do stypendium uzależnione jest od dochodu z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku,a wniosek składa się tylko raz i ustawa dokładnie podaje termin
poza terminem tylko w uzasadnionych przypadkach
nigdzie nie ma mowy o aktualizacji dochodów, weryfikacji - jak zwał tak zwał
jest tylko zaznaczone,że należy informować organ o ustaniu przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium i taką przyczyną jest niewątpliwie przekroczenie kryterium dochodowego
decyzje wydaje się do wniosku - sprawy i tu już rządzi kpa
nie można zmienić decyzji,która wygasła
kasę na stypendia dostajemy w 2 transzach tylko dlatego,że nakładają nam się 2 lata budżetowe
nikt w men nie powie nam we wrześniu ile kasy dostaniemy na styczeń - czerwiec następnego roku,bo tutaj już się kłania ustawa budżetowa
ja wydaję decyzję na rok szkolny i zaznaczam,że wypłata będzie zrealizowana w 2 ratach:
a) na okres od września do grudnia i tutaj podaję konkretną kwotę i termin rozliczenia
b) na okres od stycznia do czerwca w kwocie, która zostanie podana po otrzymaniu dotacji
przy rozliczaniu okresu z punktu "a" biorę zgodę na zmianę decyzji w części dotyczącej kwoty i terminu rozliczenia
w styczniu, dla świętego spokoju zbieram od ludzi oświadczenia,że nadal spełniają kryterium dochodowe (w tym momencie jeśli ktoś przekracza,to wychodzi)
jak dostanę decyzję wojewody,że mamy kasę zabiorę się za wystawienie decyzji zmieniających
będę zmieniała punkt "b" - czyli podam kwotę na okres od stycznia do czerwca i termin rozliczenia się z faktur
Robię podobnie jak xyz - z tą różnicą, że wyrabiam się dopiero w marcu ( i w marcu zbieram zgody i przy okazji oświadczenie). Ale faktycznie nigdzie w ustawie nie ma mowy, że mamy przeliczać dochody.
Decyzję zmieniam tak:
1. zmienia się okres przyznania pomocy materialnej o charakterze socjalnym poprzez jego wydłużenie o miesiące: styczeń - czerwiec 2015 r. po [#1# HPO Przyznana kwota] miesięcznie. Łączna kwota przyznanego stypendium szkolnego w okresie styczeń - czerwiec 2015 r. wynosi: [#DEC Suma przyznanych kwot], słownie: [#DEC Suma przyznanych kwot (slownie)].
2. Realizacja pomocy materialnej o charakterze socjalnym nastąpi poprzez zwrot wydatków zaakceptowanych przez szkołę, po przedstawieniu dokumentów potwierdzających ich powstanie, mieszczące się w wysokości przyznanego stypendium. Dokumenty, na podstawie których zwraca się poniesione wydatki (faktury, rachunki, potwierdzenia szkolne o poniesionych wydatkach) należy składać w tutejszym Urzędzie na bieżąco, jednak nie później niż do 12 czerwca 2015 roku.
3.Pozostała część decyzji nie ulega zmian
Uzasadnienie:
Decyzją Burmistrza Nr [#DEC Numer] dnia 30.09.2014 r. przyznano uczniowi/uczennicy [#UCZ Uczen] w roku szkolnym 2014/2015 stypendium szkolne na okres od września 2014 r. do grudnia 2014 r. Stypendium przyznano jedynie na część roku szkolnego z uwagi na otrzymanie przez gminę środków dotacyjnych z budżetu państwa na wypłatę tych świadczeń, tylko na okres do końca 2014 roku, a nie na cały rok szkolny 2014/2015.
W związku z otrzymaniem dotacji celowej z budżetu państwa na dofinansowanie świadczeń pomocy materialnej o charakterze socjalnym na 2015 r., Burmistrz ........ postanowił zmienić decyzję Nr [#DEC Numer] i przyznać stypendium szkolne dodatkowo na miesiące: styczeń - czerwiec 2015 r. Decyzja została wydana w oparciu o art. 155 Kodeksu postępowania administracyjnego, zgodnie z którym, decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie, za jej zgodą, uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał lub przez organ wyższego stopnia, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym słuszny interes społeczny lub słuszny interes strony. Organ dokonał zmiany decyzji, ponieważ strona wyraziła zgodę na zmianę decyzji a przepisy szczególne nie zabraniają zmiany oraz przemawia za tym słuszny interes strony.
Wobec powyższego należało orzec jak w sentencji decyzji.
a co w przypadku jak ktoś ma II progi dochodowe (super sprawa normalnie) i wiedząc teraz, że np. od stycznia najniższa krajowa jest wyższa i ktoś przeskoczyłby z jednego do drugiego ruszać to ???? czy tak jak w pierwotnej decyzji bo przecież było zatrudnienie i jest zatrudnienie, co z tym!!! masakra jakaś!!!
teoretycznie dochody z m-c poprzedzajacy zlozenie wniosku...
nie ma na Twoje pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Jedni nic nie robia zostawiajac jak jest gdyz to nie jest nowy dochod tylko zmiana wysokosci...
a inni przeliczaja ..zwiekszenie dochodow/waloryzacje emerytur itd.../ja tego nie robie gdyz 1 rodzicowi zwiekszy sie najnizsza krajowa ale jak 2 z rodziców tez pracuje to skad mam wiedziec czy nie ma nizszego wynagrodzenia niz w sierpniu itd i dochod 1 rodzica brac z sierpnia a drugiego ze stycznia czy jak ?/
strona ma informowac zgodnie z ustawa tylko jak ustana przyczyny przyznania stypendium. widocznie nie ustały skoro nie zgłasza.