Cykl bezpłatnych szkoleń dla członków Zespołów Interdyscypli - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 paź 2015, 19:32

Szkolenia odbędą się we wszystkich 16 województwach w dwóch etapach: wrzesień-listopad 2015 r. (70% szkoleń) oraz styczeń – marzec 2016 r. (pozostałe 30% szkoleń). W każdym z miast wojewódzkich odbędzie się około 6-7 trzydniowych szkoleń.

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej realizuje cykl szkoleń z zakresu przeciwdziałania przemocy w rodzinie i przemocy ze względu na płeć dla członków zespołów interdyscyplinarnych (ZI). Wykonawcą projektu jest wyłonione w przetargu publicznym konsorcjum firm: Centrum Rozwiązywania Problemów Społecznych (CRPS), Małopolskie Centrum Profilaktyki (MCP) oraz WYG PSDB (lider konsorcjum).

https://ops.pl/2015/10/cykl-bezplatnych- ... linarnych/
angoc

Napisano: 29 paź 2015, 16:01

szkoda,że do nas nic nie dotarło- żadne zaproszenie
abc

Napisano: 13 gru 2015, 13:28

Hej. Byłam na tym szkoleniu. Niestety szkoda czasu. Trenerzy byli super jednakże czas poświęcony był tematyce "trzeba współpracować bo wtedy można wiele osiągnąć". To wiemy, niestety uczestnikami byli pracownicy OPS i Policji. rzadko zdarzali się pozostali członkowie zespołów. W ogóle nie była poruszone tematyka szkolenia, nie odpowiadali na żadne pytania, nie były rozwiązywane nasze rzeczywiste problemy - "bo to nie jest cel naszego spotkania". Nie z takim założeniem zapisywałam się na szkolenie. Uwagi swoje zawarliśmy w ankiecie, tylko pytanie czy ktoś to czyta i chce zmienić. Szkoda. Tematyka pracy w ZI jest nadal nie poruszana, jej praktyczne aspekty i nasze problemy. Każdy odcina się od tego. Ministerstwo udaje że spełnia swoją role bo przecież robi szkolenia. My biedne robaczki na dole poruszamy się po omacku, pracujemy tak "jak nam się wydaje że jest dobrze" a kontrola patrzy na to zza biura i udaje mądrego. Nie podaje jednak żadnych rozwiązań.
JolantaOPS

Napisano: 28 gru 2015, 14:12

Ministerstwo zrobiło swoje, firmy, które wygrały przetarg zgarnęły aż 3,2 mil zł. Ankiety też gdzieś wylądują i nikt ich nie przeczyta. Wiedzy merytorycznej zero. Kasa podatników w błoto.
ja i ja

Napisano: 04 sty 2016, 17:31

Zgadzam się z JolantaOPS. Szkolenie tylko z nazwy dotyczyło przemocy i problemów dotyczących realizacji procedury NK. Trenerzy nie wnieśli niczego nowego w naszą pracę, no może kilka informacji było nowych, ale i tak to były zmarnowane 3 dni. Tą treść swobodnie można było przedstawić w trakcie jednego dnia. Jeżeli szkolenie miało zintegrować zespół to niestety nie wyszło, ponieważ w większości przypadków grupę stanowili pracownicy socjalni i dzielnicowi, którzy na co dzień współpracują. Zabrakło kuratorów, służby zdrowia - a Ci ludzie powinni być przeszkoleni w głównej mierze. Cudem byłoby zorganizowanie takiego szkolenia dla prokuratorów i sędziów, którzy w trakcie spraw sądowych "kładą" całą pracę ZI i GR. Co do gotowych rozwiązań, to nie liczyłam na nic, bo każda sprawa jest inna, ale .... zero wsparcia jeżeli chodzi o pracę ze sprawcą, który ma gdzieś nasze wezwania i nasze działania. Obawiam się, że Ministerstwo nie ma pojęcia o procedurze NK, która odbywa się na samym dole, czyli w OPS-ach, nie wiedzą też, że mimo ustawy, rozporządzenia i procedury, Policja ma swoje wytyczne i nimi kieruje się w realizacji procedury NK. Obawiam się, że chodziło o wydanie kasy i zrobienie wrażenia, że Ministerstwo wie czym się zajmuje. A wystarczyło zebrać pytania i problemy od OPS -ów, zorganizować szkolenie dla trenerów, popracować nad problematyką i wtedy zorganizować szkolenia i przygotować materiały. Ale to nasz piękny kraj i w Polsce nie może być normalnie ;) Pozdrawiam wszystkich.
Ja*

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x