Pomóżcie, co robicie, jeśli dziecko ukończy 18 lat, czy kończycie współpracę, czy kontynuujecie? Mój podopieczny ukończył 18 lat w lipcu, nie kontynuuje nauki, rodzice spożywają alkohol, problemy opiekuńczo-wychowawcze dalej występują. Ja zakończyłam współpracę, ale nie mam pewności, czy to dobrze, bo rozmawiałam z innym asystentem rodziny i on kontynuuje pracę, ale jej podopieczny chodzi jeszcze do szkoły, choć nie wiem, czy to ma znaczenie.
Miałam podobną sytuację, syn rodziny ukończył 18 lat, współpracowałam z rodziną nadal, aż w końcu pięknego dnia, kiedy tworzyłam nowy plan pracy, w którym został ujęty usłyszałam, że nie mam prawa mówić mu jak ma żyć, ponieważ jest dorosły, sam za siebie odpowiada i nie ma zamiaru z nikim współpracować.
Sama jestem ciekawa jak to wygląda waszym zdaniem?
witam ja 17 października też będę miała taka sytuację i zakończę współprace ponieważ dziecko osiągneło pełnoletność, może iść do pracy i decydować o swoim życiu jest pełnoprawnym obywatelem wiem po co mu asystent rodziny. Nie ma już obowiązku kontynuowania nauki , chce rzuca szkole, chce sie wyprowadza. Możesz prowadzić monitoring w tej rodzinie przez jakiś czas. Moje zadanie jest takie co wy o tym myślicie???
pozdrawiam
witam też mam sytuacje gdzie mam 19latkę, która nie życzy sobie abym wtrącała się w jej życie, bo jest "dorosła" tak twierdzi, a zachowuje się jak małe dziecko... W każdym bądź razie powiedziałam dziewczynie aby jak ma problemy to jak najbardziej może się zgłaszała...
Miałam podobną sytuację. Asystent przydzielony rodzinie, ze względu fakt ,że "dziecko" powtarzające pierwszą klasę regularnie unikało szkoły.
W lipcu chłopak skończył 18 lat. Udało się przekonać do kontynuowania nauki-napisał podanie do dyrektora . Współpracę zakończyłam w sierpniu- po zakończeniu najważniejszych spraw w rodzinie- podejście indywidualne!!!Obecnie prowadzę monitoring, dzięki czemu mam kontakt z rodziną i śledzę czy "dziecko" kontynuuje naukę. Na szczęście mimo pełnoletności prosi o rady i chętnie mnie słucha.
Powodzenia
Asystent rodziny przyznawany jest rodzinom mającym problemy w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych (ustawa o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej art.11), a władza rodzicielska (m.in. obowiązek wychowywania) wygada z chwilą osiągnięcia pełnoletności (art.92 k.r.o) i jak mówi k.r.o dalej:
" Art. 109. § 1. Jeżeli dobro dziecka jest zagrożone, sąd opiekuńczy wyda odpowiednie zarządzenia.
§ 2. Sąd opiekuńczy może w szczególności:
1) zobowiązać rodziców oraz małoletniego do określonego postępowania, w szczególności do pracy z asystentem rodziny."
Według mnie jest to podstawą do zakończenia współpracy z chwilą osiągnięcia pełnoletności. Również mam taki przypadek. Dziecko 30 grudnia kończy 18 lat (dodatkowo przebywa w Domu Dziecka) i z tym dniem ustaje moja współpraca z rodziną.
Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli źle interpretuję te zapisy.