ukończenie 18r.ż. - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 01 paź 2015, 11:03

Pomóżcie, co robicie, jeśli dziecko ukończy 18 lat, czy kończycie współpracę, czy kontynuujecie? Mój podopieczny ukończył 18 lat w lipcu, nie kontynuuje nauki, rodzice spożywają alkohol, problemy opiekuńczo-wychowawcze dalej występują. Ja zakończyłam współpracę, ale nie mam pewności, czy to dobrze, bo rozmawiałam z innym asystentem rodziny i on kontynuuje pracę, ale jej podopieczny chodzi jeszcze do szkoły, choć nie wiem, czy to ma znaczenie.
asyst1,2
Praktykant
Od: 23 lip 2014, 11:45
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2015, 14:52

Miałam podobną sytuację, syn rodziny ukończył 18 lat, współpracowałam z rodziną nadal, aż w końcu pięknego dnia, kiedy tworzyłam nowy plan pracy, w którym został ujęty usłyszałam, że nie mam prawa mówić mu jak ma żyć, ponieważ jest dorosły, sam za siebie odpowiada i nie ma zamiaru z nikim współpracować.
Sama jestem ciekawa jak to wygląda waszym zdaniem?
anytram
Praktykant
Od: 13 mar 2015, 9:49
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 8:51

witam ja 17 października też będę miała taka sytuację i zakończę współprace ponieważ dziecko osiągneło pełnoletność, może iść do pracy i decydować o swoim życiu jest pełnoprawnym obywatelem wiem po co mu asystent rodziny. Nie ma już obowiązku kontynuowania nauki , chce rzuca szkole, chce sie wyprowadza. Możesz prowadzić monitoring w tej rodzinie przez jakiś czas. Moje zadanie jest takie co wy o tym myślicie???
pozdrawiam
olqa

Napisano: 05 paź 2015, 9:05

witam też mam sytuacje gdzie mam 19latkę, która nie życzy sobie abym wtrącała się w jej życie, bo jest "dorosła" tak twierdzi, a zachowuje się jak małe dziecko... W każdym bądź razie powiedziałam dziewczynie aby jak ma problemy to jak najbardziej może się zgłaszała...
elo

Napisano: 15 paź 2015, 12:33

Miałam podobną sytuację. Asystent przydzielony rodzinie, ze względu fakt ,że "dziecko" powtarzające pierwszą klasę regularnie unikało szkoły.
W lipcu chłopak skończył 18 lat. Udało się przekonać do kontynuowania nauki-napisał podanie do dyrektora . Współpracę zakończyłam w sierpniu- po zakończeniu najważniejszych spraw w rodzinie- podejście indywidualne!!!Obecnie prowadzę monitoring, dzięki czemu mam kontakt z rodziną i śledzę czy "dziecko" kontynuuje naukę. Na szczęście mimo pełnoletności prosi o rady i chętnie mnie słucha.
Powodzenia
Martina

Napisano: 16 paź 2015, 9:33

Asystent rodziny przyznawany jest rodzinom mającym problemy w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych (ustawa o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej art.11), a władza rodzicielska (m.in. obowiązek wychowywania) wygada z chwilą osiągnięcia pełnoletności (art.92 k.r.o) i jak mówi k.r.o dalej:

" Art. 109. § 1. Jeżeli dobro dziecka jest zagrożone, sąd opiekuńczy wyda odpowiednie zarządzenia.
§ 2. Sąd opiekuńczy może w szczególności:
1) zobowiązać rodziców oraz małoletniego do określonego postępowania, w szczególności do pracy z asystentem rodziny."

Według mnie jest to podstawą do zakończenia współpracy z chwilą osiągnięcia pełnoletności. Również mam taki przypadek. Dziecko 30 grudnia kończy 18 lat (dodatkowo przebywa w Domu Dziecka) i z tym dniem ustaje moja współpraca z rodziną.

Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli źle interpretuję te zapisy.
Monti

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x