Witam! Mam pytanie założona jest NK, sprawca jest chory na schizofrenię paranoidalną, ofiara złozyła doniesienie o znęcaniu sie na policji prokuratura umorzyła sprawę. Co możemy dalej z tym zrobić? Tak sobie pomyślałam żeby kolejny raz teraz my jako zespół pisać do prokuratury? Jak myślicie jak mogę pomóc jeszcze tej rodzinie. Dodam że razem z Pania zamieszkuje w domu jeszcze jej córka z mężem i piątką dzieci. Okazało się dzisiaj że facet złożył wniosek do sądu o ich eksmisję.
Brak Zasadności Dalszych Działań - taka sytuacja bardziej nadaje się do pracy socjalnej, wniosków o leczenie nie na procedurę NK itp. nie dziwię się że prokuratura umorzyła.
Emilka wstrzymaj emocje na wodzy. Jaką intencjonalność w zachowaniu ma osoba chora na schizofrenię ? Opinii w tej sprawie zasięgałem u naszego konsultanta - dla pewności.
Powtarzam brak zasadności dalszych działań, sprawa nadaje się na pracę socjalną z osobą chorą psychicznie - ubezwłasnowolnienie, umieszczenie w szpitalu vel DPS, a nie na GR i NK.
Z ustawy:
""przemocy w rodzinie – należy przez to rozumieć jednorazowe albo powtarzające się umyślne działanie lub zaniechanie naruszające prawa lub dobra osobiste osób wymienionych w pkt 1, w szczególności narażające te osoby na niebezpieczeństwo utraty życia, zdrowia, naruszające ich godność, nietykalność cielesną, wolność, w tym seksualną, powodujące szkody na ich zdrowiu fizycznym lub psychicznym, a także wywołujące cierpienia i krzywdy moralne u osób dotkniętych przemocą""""
Umyślne działanie u osoby chorej psychicznie raczej nie zachodzi.
Skarbie, jeśli owy prokurator w wyniku zastosowania art.193 par.1 kpk, art.202 par.1kpk, art 31, uzyskał opinię, że pan X z uwagi na chorobę psychiczną nie mógł rozpoznać znaczenia czynu lub zdolność rozpoznania była w znacznym stopniu ograniczona - to jest ok. Dlaczego ?
Bo nie popełnia przestępstwa ten , kto z powodu choroby psychicznej, upośledzenia umysłowego lub innego zakłócenia czynności psychicznych nie mógł w czasie czynu rozpoznać jego znaczenia lub pokierować swoim postępowaniem.
Choroba psychiczna, niepełnosprawność umysłowa jest podstawą do oceny poczytalności ale nie przyjmuje się, że choroba psychiczna bądź niepełnosprawność intelektualna z zasady/ z definicji jest niepoczytalna .
Nie wiem, nie wnikam co to za konsultant był... Nie wiem dlaczego urywacie procedury i w ramach pracy z NK nie wdrażacie działań wspierających w tym Sądu. Ale nie mam wątpliwości, że wnikliwie starasz się badać problem. To jest ok.