Czy jako asystent rodziny mogę spisać NK-A - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 kwie 2015, 22:08

Jestem asystentem rodziny. Czy mogę spisać NK-A i wszcząć procedurę NK? Jaka jest ku temu podstawa prawna?. Pracuję od miesiąca dopiero i trochę jeszcze po omacku się poruszam? Podczas wizyty u rodziny podjęłam podejrzenie o przemocy.
Asystent

Napisano: 18 kwie 2015, 13:22

Nie - tylko pracownik socjalny może i to jemu przekazujesz swoje podejrzenia.
Ewa I

Napisano: 18 kwie 2015, 19:30

Nieprawda. Żaden przepis prawny nie zakazuje asystentowi zakładania NK, jeśli ten powziął informację o występowaniu przemocy w rodzinie.
Art.9d pkt.2 i3 ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie mówi.
- procedura NK obejmuje ogół czynności podejmowanych i realizowanych przez przedstawicieli jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, gminnych komisji..itd
zatem: AR będąc pracownikiem OPS i działa w strukturach OPS-jest osobą uprawioną do czynności j/w, czyli jest osobą uprawioną do zakładania NK
pkt.3 mówi że :
- przedstawiciele podmiotów wymienionych w ust.2 realizują procedurę NK w oparciu o zasadę współpracy..itd. zatem : AR który jako pierwszy pojawia się w rodzinie (gdzie podejrzewa przemoc)-jest przedstawicielem podmiotu pomocy społecznej czy nie jest ?
No jest.
To tylko z kilku przykładów na obalenie tezy, że nie wolno mu zakładać NK
Jedyną przesłanką, którą mogę posłużyć się jako " argumentem "na to, że AR nie powinien zakładać NK jest to- że: prowadzi on działania wspierające a nie interweniujące. Czyli tak naprawdę powinien pojawić pojawić się w procesie pracy z rodziną z założoną NK- na dalszym etapie..
ale to słaby argument ..gdy mowa o przemocy i tzw : niezwłocznych działaniach
Emila>

Napisano: 20 kwie 2015, 8:26

Jak wyżej! Brawo
karolinaaaaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x