Asystentura u rodzin biologicznych - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 20 kwie 2015, 12:49

Jeżeli dzieci zostają umieszczone w rodzinie zastępczej/placówce opiekuńczej to jest obowiązek objęcia rodziny biologicznej asystenturą? czy jest na to jakiś przepis? już któryś raz słyszę opinię, że wszystkie rodziny którym zostały odebrane dzieci powinny mieć asystenta ale w ustawie nie widzę nigdzie jasnych wskazań do tego, jestem jedynym asystentem rodziny w gminie i gdybym miała mieć wszystkie takie rodziny to pewnie by się nazbierało 15 i nie miałabym miejsc na inne rodziny....
Marti123

Napisano: 21 kwie 2015, 7:45

nikt nie wie?? Powiedzcie mi jak w waszych ośrodkach działacie, macie objęte asystenturą wszystkie rodziny gdzie dzieci są umieszczone w pieczy zastępczej?? Sami zgłaszacie się (bądź pracownik socjalny) do takich rodzin jeśli przyjdzie informacja z PCPR o umieszczeniu dziecka w rodzinie zastępczej?
Marti123

Napisano: 21 kwie 2015, 8:33

Współpraca z rodziną biologiczną, w przypadku gdy dzieci z tej rodziny zostały umieszczone w rodzinie zastępczej lub placówce, jest konieczna, ponieważ dzieci zostały tam umieszczone na czas, kiedy ich rodzina biologiczna pokona swoje trudności.Jako AR będziesz współpracować z Domem Dziecka, z koordynatorem pieczy zastępczej w sprawie możliwości powrotu dzieci do rodziny biologicznej. Do współpracy z rodziną biologiczną skierował mnie pracownik socjalny i kierownik.
asystentka111

Napisano: 21 kwie 2015, 8:42

hej ja mam taki fajny podział z jakimi rodzinami współpracować:
od 1 do 7 są stopnie w jakiej kolejności przydzielać asystenta rodziny:
1. rodziny z dzieckiem w pieczy zastępczej u których nie stwierdzono możliwości powrotu dziecka do rodziny naturalnej -( tutaj trzeba sobie raczej odpuścić i tak nic nie uzyskamy )
2. rodziny z dzieckiem w pieczy zastępczej rokującej możliwość powrotu dziecka do rodziny naturalnej
3. rodziny z częściowym ograniczeniem praw rodzicielskich , objęte nadzorem kuratora
4. rodziny zagrożone ograniczeniem praw rodzicielskich
5. rodziny wieloproblemowe , w których występują nasilone trudności opiekuńczo- wychowawcze
6. rodziny, w których występują okresowe trudności opiekuńcczo wychowawcze
7. rodziny zagrożone występowaniem trudności opiekuńczo- wychowawczych
olqa

Napisano: 21 kwie 2015, 9:36

Dziękuje wam bardzo za odpowiedź, czyli po prostu czekam na to co mi pracownik socjalny przekaże za rodziny ale zasugeruje im, że powinni jednak wnioskować o objęcie asystenturą u rodzin biologicznych. niestety problem będzie z ilością rodzin... ostatnio otrzymaliśmy informację z PCPR o umieszczeniu dzieci z trzech rodzin w pieczy zastępczej a ja mam pełne 15 rodzin, z których żadna nie nadaje się do zakończenia asystentury...:(
Marti123

Napisano: 21 kwie 2015, 9:53

a w pierwszej kolejności to rodziny skierowane przez Sąd z nimi czy chcemy czy nie musimy pracować, ja takich nie mam ale wiem że sądy nakazują a pracownik socjalny powinien w pierwszej kolejności kierować te rodziny gdzie dzieci sa w pieczy by mogły wrócić do rodziny biologicznej
olqa

Napisano: 14 gru 2015, 14:46

Czy należy też pisać plan pracy z rodzicami biologicznymi? Jeżeli mamy współpracować z wszystkimi rodzicami dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej
mateusz80

Napisano: 15 gru 2015, 10:15

Mateusz a czy Ty chcesz pisać plan z rodzicami, którzy pełnią pieczę zastępczą? Ty powinieneś pracować z rodzicami biologicznymi (z nimi tworzyć plan) na rzecz powrotu dzieci do domu. Nie rozumiem dlaczego druga rodzina ma mieć asystenta. Sąd przydziela dzieci do rodzin wydolnych wychowawczo przecież. Skontaktuj się z koordynatorem pieczy zastępczej. To on współpracuje z rodziną zastępczą.
Monti

Napisano: 15 gru 2015, 12:26

Nie o to mi chodziło. Nie piszę planu pracy z rodziną zastępczą ale chodzi mi o rodziców biologicznych- należy z nimi pracować ale jak? jeśli mam już zlecone rodziny przez pracowników socjalnych, a tych rodziców biologicznych jest dużo, na jakiej podstawie rozpoczynam współpracować z takimi osobami
mateusz80

Napisano: 16 gru 2015, 11:57

Tak jak w przypadku pozostałych - na podstawie wniosku pracowników socjalnych. Nie musisz współpracować ze wszystkimi. Mamy przecież limity. Pracownicy powinni wybrać te rodziny, w których istnieje realna szansa na powrót dziecka do rodziny. Rodziny, w których dziecka nie zabrano są nie mniej ważne, bo można uchronić je od tej tragedii.
Monti

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x