czy kumulujecie dotację za okres od I-VI z tą za IX-XII

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

czy kumulujecie dotację za okres od I-VI z tą za IX-XII

Post autor: mkaz »

Czy ktoś z Was kumuluje dotację otrzymywaną za okres styczeń-czerwiec z tą, która otrzymujecie w październiku/listopadzie i z tego wydajecie decyzje przyznające stypendium na cały rok szkolny (wypłata następuje w grudniu)?
Krótko mówiąc wnioski wpływają tylko raz w roku do 15 września, rozpatrujemy je w listopadzie jak przyjdzie ostatnia transza dotacji i wydajemy decyzje na 10 m-cy (wrzesień-czerwiec) i wykorzystujemy dotację, która wpłynęła w marcu i jesienią tego samego roku. Czy ktoś jeszcze tak robi? I czy to jest ok?
vero
Stażysta
Zajmuję się: ST
Kontakt:

Re: czy kumulujecie dotację za okres od I-VI z tą za IX-XII

Post autor: vero »

mkaz pisze:Czy ktoś z Was kumuluje dotację otrzymywaną za okres styczeń-czerwiec z tą, która otrzymujecie w październiku/listopadzie i z tego wydajecie decyzje przyznające stypendium na cały rok szkolny (wypłata następuje w grudniu)?
To jest jedna dotacja. Przesłana w 2 transzach.

Decyzje wydaje na cały rok szkolny a wypłaty następują po dostarczeniu przez rodziców faktur (jednorazowo, wielorazowo tak często jak przynoszą faktury tak często dostają kasę)
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

No tak, my robimy tak jak napisałam, jednakże dotacja otrzymywana w marcu jest przyznawana na inny rok szkolny, a ta co przychodzi jesienią na inny rok szkolny stąd moje pytanie, czy jeszcze jakaś gmina odważyła się kumulować te środki i wydawać decyzje na cały rok szkolny bez "bawienia się" w zmiany do decyzji i inne hocki-klocki w styczniu?
vero
Stażysta
Zajmuję się: ST
Kontakt:

Post autor: vero »

mkaz pisze:No tak, my robimy tak jak napisałam, jednakże dotacja otrzymywana w marcu jest przyznawana na inny rok szkolny
Tak jeżeli chodzi o praktykę to się zgadza. Ale:
Umowa którą przesyła urząd wojewódzki (na podstawie której gmina otrzymuje pieniądze) nie określa że masz się trzymać lat szkolnych. Nigdzie. Napisane jest tam, że dotacja jest na dany rok kalendarzowy. Nie ma tu mowy o żadnym kumulowaniu to są po prostu środki na przesyłane na rok kalendarzowy a nie szkolny. Rozliczasz okres styczeń czerwiec potem rozliczasz okres wrzesień grudzień i oddajesz to co pozostało niewykorzystane.
mkaz pisze:czy jeszcze jakaś gmina odważyła się kumulować te środki i wydawać decyzje na cały rok szkolny bez "bawienia się" w zmiany do decyzji i inne hocki-klocki w styczniu?
My tak robimy. Inaczej nie dałoby się tego zadania zrealizować.
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedź. My właśnie tak robimy, ale zwątpiłam czy tak jest dobrze, bo jak śledzę to forum i widzę tylko różne dyskusje na temat przyznawania stypendium na okres IX-XII a potem robienie jakichś zmian do decyzji i przyznawanie na okres I-VI i przechodzenie 2 razy w roku tego młynu to mi się to nie uśmiecha. Jakoś nikt nie pochwalił się, że ma to w ten sposób rozwiązane jak jest u Ciebie czy i nas.
Miałeś kiedyś z tego kontrolę, chodzi mi o rozliczanie dotacji?
U nas RIO sprawdza tylko faktury, którymi ludzie rozliczają stypendium. W sprawie dotacji nigdy się nie wypowiedzieli...
Marta2806
Stażysta
Zajmuję się: oświatą
Kontakt:

Post autor: Marta2806 »

mkaz pisze:Czy ktoś z Was kumuluje dotację otrzymywaną za okres styczeń-czerwiec z tą, która otrzymujecie w październiku/listopadzie i z tego wydajecie decyzje przyznające stypendium na cały rok szkolny (wypłata następuje w grudniu)?
Krótko mówiąc wnioski wpływają tylko raz w roku do 15 września, rozpatrujemy je w listopadzie jak przyjdzie ostatnia transza dotacji i wydajemy decyzje na 10 m-cy (wrzesień-czerwiec) i wykorzystujemy dotację, która wpłynęła w marcu i jesienią tego samego roku. Czy ktoś jeszcze tak robi? I czy to jest ok?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam... Czyli zbierasz wnioski do 15 września 2017 r., w listopadzie 2017 r. wydajesz decyzje na cały rok szkolny 2017/2018 (wrzesień 2017 - czerwiec 2018) i wykorzystujesz do tego celu dotację z marca 2017 i listopada 2017 (czyli dotację na cały rok kalendarzowy 2017)? I wypłacasz wszystko w grudniu 2017? Wypłacasz w grudniu 2017 stypendium na cały rok szkolny 2017/2018 (również za okres styczeń-czerwiec 2018)?
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Tak dobrze rozumiesz, tak właśnie robimy
ODPOWIEDZ