DECYZJA ODMOWNA - A UTRATA DOCHODU

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
nikielita
Praktykant
Zajmuję się: ST,FA,ZA
Kontakt:

DECYZJA ODMOWNA - A UTRATA DOCHODU

Post autor: nikielita »

Witam.
Przyjęłam wniosek o stypendium Pani X. Po weryfikacji zostało przekroczone kryterium dochodowe i wydałam decyzje odmowną w październiku 2017 roku.
Początkiem listopada Pani X dostarczyła utrate dochodu - mąż stracił pracę (świadectwo pracy)od 12.10.2017roku.
Czy mogę przyznać stypendium od listopada na resztę roku szkolnego czy nie.
Mój szef twierdzi że nie, mi wydaje się że powinnam wydać decyzję zmieniającą
Jak ostatecznie w takim przypadku
klm
Praktykant
Zajmuję się: ST
Kontakt:

Re: DECYZJA ODMOWNA - A UTRATA DOCHODU

Post autor: klm »

Moim zdaniem osoba powinna ponownie złożyć wniosek, umotywować złożenie wniosku po terminie utratą dochodu i przeliczyć dochód za listopad, tak jak jest w ustawie o pomocy społecznej, że w przypadku utraty dochodu przyjmuje się dochód z miesiąca złożenia wniosku. Ale też chnie dowiem się co inni bardziej doświadczeni sądzą na ten temat :D
nikielita
Praktykant
Zajmuję się: ST,FA,ZA
Kontakt:

Post autor: nikielita »

Witam.
Znalazłam wyrok Sądu z którego wynika że nie można złożyć kolejnego wniosku o przyznanie stypendium.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/ED9144D89A
Ten wyrok opisuje podobne do mojego zapytania zdarzenie i wg. tego wyroku powinnam przyznać stypendium na resztę okresu.
Dam jeszcze Naszemu Radcy Prawnemu do przeczytania i zobaczymy co na to powie.
Pozdrawiam
nikielita
vero
Stażysta
Kontakt:

Post autor: vero »

Złożenie wniosku = nowa decyzja. I nagle zrobisz 2 decyzje w jednej sprawie, które dodatkowo będą ze sobą sprzeczne (w jednej odmawiasz na 10 miesięcy a w drugiej przyznajesz).
nikielita pisze:Mój szef twierdzi że nie,
Istnieje jakaś argumentacja do tego "nie"?

Skoro ktoś już złożył wniosek i dostał odmowę ale zmieniła się jego sytuacja zawodowa to zmień decyzje i przyznaj od miesiąca w którym zmieniła się sytuacja. KPA art 154.
klm
Praktykant
Kontakt:

Post autor: klm »

Sąd jedynie na marginesie zwraca uwagę, że jeśli kryterium dochodowe w rodzinie skarżącego zostało przekroczone tylko w miesiącu sierpniu, to skarżący powinien wykorzystać zapisy § 9 ust. 5 uchwały Rady Gminy w [.] z dnia 18 lutego 2005 r. nr [.] /2005 w sprawie regulaminu udzielania pomocy materialnej o charakterze socjalnym i złożyć niezwłocznie ponowny wniosek o stypendium. Taka okoliczność mieści się bowiem w pojęciu "uzasadnionego przypadku", o którym mowa w powołanym przepisie, uprawniającym do złożenia wniosku o przyznanie stypendium w terminie późniejszym niż 15 września danego roku.

Czy w podanym przez Ciebie wyroku nie ma uzasadnienia, że należy ponownie złożyć wniosek?
ODPOWIEDZ