Moja prywatna opinia jest taka, iż chodzi o wyłowienie kolejnego sektora, który bardzo chętnie przejmą duże instytucje finansowe (ktoś za tym lobbuje na 100%) Skończy się na tym, że dla jednostek koszty nie spadną, tylko ludzie w zewnętrznych jednostostkach, pewnie z czasem prywatnych będą zarabiać 1750. Ale coż zobaczymy co będzie
Dokładnie tak jak piszesz. Wiem bo pracowałam w takim "biurze". Dodam tylko, że pracuje się po kilkanaście godzin. Nie wspomnę o wolnej sobocie, czy urlopie 14 dni. Zapomnij.
Pozdrawiam
- likwidacja dotychczas funkcjonujących ZEAS, Biur Obsługi Oświaty i innych tego typu jednostek,
- nowe zasady tworzenia jednostek pomocy społecznej, w tym nowe zasady obsługi finansowej, ekonomiczno–administracyjnej OPS, PCPR, ROPS, domów pomocy społecznej, placówek wsparcia dziennego, placówek opiekuńczo-wychowawczych, łączenie placówek wsparcia dziennego, domów pomocy społecznej z jednostkami pomocy społecznej, likwidacja centrów administracyjnych do obsługi placówek opiekuńczo-wychowawczych i inne zmiany,
- nowe zasady obsługi finansowej, ekonomiczno–administracyjnej żłobków, klubów dziecięcych i ich zespołów.
CUW spowoduje, iż tysiące głównych księgowych straci pracę ... i jakoś mała mnie to nie cieszy.
Do TWoj.
Byłam na Pana wielu wykładach i zawsze wybierałam te ,które Pan prowadzi, ale niestety jak czytam Pana wpisy na tym forum to czuję ogromne rozczarowanie. Czy dla Pana zabawne jest straszenie księgowych zmianami,które mogą,ale nie muszą nastąpić? Już to widzę jak łączą się gminy i wójt rezygnuje ze swojego stanowiska, ilość radnych też się zmniejsza i oni wszyscy dobrowolnie chcą zmian dla dobra ogółu nie patrząc na swoje prywatne dobro,a przecież wszyscy tak walczyli o stanowiska. Poza tym nie wiem, ale liczy Pan, że nowa obsługa księgowa jaka miałaby powstać będzie tak niedouczona, że będzie jezdziła na szkolenia? Pracuje już 10 lat jako księgowa OPS wynagrodzenie niewielkie, za to pracy ogrom, nie chodzę na urlopy 2 tygodniowe, bo nie mam zastępstwa, a niektóre sprawy finansowe jak wypłata zasiłku są na CITO i nie ma kto tego zrobić. Ale powracając do Pana to naprawdę nie rozumiem skąd to zadowolenie,które wyczuwam w Pana wypowiedziach odnośnie ustawy samorządowej ? Mam jednak nadzieję , że nawet jak ustawa wejdzie to gminy nie będą widziały sensu przewracania wszystkiego do góry nogami.