Czy mam sie już bać?? - Księgowość

Strona 3 z 8    [ Posty: 76 ]

Napisano: 21 cze 2015, 20:18

"Margot"...jak ustawa trafia do Senatu I Prezydenta RP do podpisu, i jak Senat wnosi poprawki i ustawa wraca do Komisji Finansów Publicznych ....to nie jest to wróżenie z fusów, czy też straszenie księgowych z OPS, lecz konkretne rozwiązanie legislacyjne które nastąpi.

To pewne.

SĄ BOWIEM LUDZIE W TYM KRAJU, W TYM SAMORZĄDOWCY, W TYM SKARBNICY....KTÓRZY LOBBOWALI ZA TEGO TYPU ZMIANAMI...

Kto wie może nawet Twój skarbnik za takimi zmianami lobbował, bo ma dość ciągłego cyrku z księgowością i nie ma już siły zajmować się księgowością OPSów, funduszu alimentacyjnego itp.itd... i chce mieć konkretną ekipę na nowo zbudowaną.

W tym roku zwolnili ponoć 5.tys nauczycieli, w zeszłym też kilka tysięcy straciło pracę...dlaczego niby uważacie, że Was to ominie?

A to forum jest po to aby o tego typu problemach pisać.

Pozdr TW
TWoj

Napisano: 21 cze 2015, 22:44

Do TWoj fajni, że pan opisał. Pytanie zasadnicze, czy cyrk z księgowością się skończy, gdy inni przejmą zadania związane z funduszem i innymi zadaniami z pomocy społecznej? To niby księgowe ops są niedouczone? To widocznie szkolenia były kiepskie! A co do pytania czy mam się już bać? To oznajmiam wszystkim, że wszyscy odejdziemy z tego świata i to jest nieuchronne i tego należy się bać! Pozdrawiam! !!
Margot

Napisano: 21 cze 2015, 23:04

I jeszcze jedno pytanie się nasuwa, czy likwidacjia księgowości ops jest wyjściem z problemu, czy przez to ludzie nie będą korzystać z pomocy społecznej w tym z FA? Czy nowa ekipa prowadząca księgowość ops sprawi że sprawy związane z pomocą przestaną istnieć? W czym oni będą lepsi od księgowych ops? Co nagle sprawozdań nie będzie? Kontroli, wypłat itd. ????
Margot

Napisano: 22 cze 2015, 9:58

Przecież tu chodzi nie o to aby zwolnić księgowe z OPS ale o to aby ograniczyć szeroko rozumiane koszty administracji.
TWoj pisze:...z ustawy wynikają również:

- likwidacja dotychczas funkcjonujących ZEAS, Biur Obsługi Oświaty i innych tego typu jednostek,
- nowe zasady tworzenia jednostek pomocy społecznej, w tym nowe zasady obsługi finansowej, ekonomiczno–administracyjnej OPS, PCPR, ROPS, domów pomocy społecznej, placówek wsparcia dziennego, placówek opiekuńczo-wychowawczych, łączenie placówek wsparcia dziennego, domów pomocy społecznej z jednostkami pomocy społecznej, likwidacja centrów administracyjnych do obsługi placówek opiekuńczo-wychowawczych i inne zmiany,
- nowe zasady obsługi finansowej, ekonomiczno–administracyjnej żłobków, klubów dziecięcych i ich zespołów.

CUW spowoduje, iż tysiące głównych księgowych straci pracę ... i jakoś mała mnie to nie cieszy. :cry: :cry: :cry:
TWoj

Napisano: 22 cze 2015, 10:45

margot czuję dokładnie to samo co TY .
Też od 10 lat nie byłam na 14 dniowym urlopie .
Gość

Napisano: 22 cze 2015, 13:12

Tu nie chodzi o koszty administracji tylko o dużą kasę. Koszty administracji nie zmaleją, tylko kto inny na tym zarobi................................
kkic13

Napisano: 22 cze 2015, 13:42

To ja od siebie - prowadzę księgowość urzędu i OPS - tak ,tak u nas cały czas obsługę finansową OPS prowadzi Urząd. Gmina 7 tys mieszkańców - oprócz księgowości naliczam płace dla około 60 pracowników i prowadzę rozliczenia z ZUS i Urzędem skarbowym ( wystawiam PIT-y dla wszystkich i pracowników i zleceniobiorców, zgłaszam i wyrejestrowuje do ZUS a jest tego sporo, cała sprawozdawczość itp. ) Zmiany więc wcale nie są dla mnie - chociaż po cichu liczyłam , że kiedyś trochę mi ulży i pozbędę się OPS przy najbliższej kontroli :)
renia 50

Napisano: 22 cze 2015, 14:27

No to po zmianie reniu dostaniesz jeszcze instytucje kultury i umowę o prace z brutto w okolicach 1850. Do tego się to sprowadzi. Ja teraz robię ops i instutucje kultury, sa przymiarki do biblioteki więc będzie ciekawie. No i stracę funkcyjny, oczywiście w sytuacji w której mnie nie wymienia na nowszy i bardziej znany im model...... :D :D :D
kkic13

Napisano: 22 cze 2015, 14:45

Instytucje kultury już miałam ale po kontroli 6 lat temu mi zabrali. Teraz to tylko czekam na zmiany w systemie emerytalnym - staż 40 lat pracy - i emeryturka ( zapewne głodowa :)
renia 50

Napisano: 22 cze 2015, 15:59

Jednoosobowo prowadzę księgowość OPS budżet 6 mln, zadania: świadczenie rodzinnne, fundusz alimentacyjny, ops wypłaty wszystkich zasiłków, sprawy kadrowe, płacowe /17 pracowników/, składki ZUS za świadczeniobiorców cała ich dokumentacja /zgłoszenia,wyrejestrowanie 80 osób/asystent rodziny finansowany z dwóch zródeł, alkoholwóka,POKL, dodatki mieszkaniowe, energetyczne itd. są jeszcze inne sprawy związane z funkcjonowaniem OPS, myślę, że tak ma w większości księgowych OPS. Jeżeli się komuś wydaje, że to co robimy to mało i że koszty obsługi są zbyt wysokie, to ciekawa jestem jakie wynagrodzenie zgodziłaby się mieć jak to pisze Pan TWoj "konkretna ekipa na nowo zbudowana". Szczerze wątpię, żeby koszty były niższe! Bo my tutaj nie mamy nawet często średniej krajowej niestety :(
MIMI1

Strona 3 z 8    [ Posty: 76 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x