U mnie nikt nic nie mówi. Wiec z tym przeogromnym zainteresowaniem to chyba przesada. Moze w duzych miastach. W mojej gminie na jedostkach siedzi po jednej osobie. Trzy szkoły, dwa przedszkola, gops, dwie instytucje kultury. Dwa lata temu chcieli zrobić zjoś. Policzyli i wyszło ze oszczednosci znikome. Poza tym ksiegowosc poza jedostkami juz byla i kiepsko to działało. Nie oszukujmy sie. Jezeli kierownik jednostki nie ma wpływu na praownika swiadczącego obsługe, to ten pracownik ma go gdzieś. Robi swoje 8h i wychodzi. No ale zobaczymy co bedzie. Juz niedługo budzety. Jezeli bedziemy planowac całosc bez zmian, to jeszcze w 2016 nic sie nie zmieni. Wiec na razie bez stresu. Pozdrawiam
Do TWOJ Efektywniej sobie poukładają? Niby Jak Panie TWOJ? Przy cięciu kosztów i etatów to naprawdę będzie EFEKT pracy , że szok!! Dziwię się Panu , że Pan tak pisze, mam wrażenie, że nie pracował Pan nigdy jako księgowy i nie mam Pan bladego pojęcia jak wygląda praca księgowych w JST, dodam że jednoosobowo budżet około 7 mln, kadry ,płace, cała księgowość , sprawozdawczość itd.itd... za wynagrodzenie poniżej średniej krajowej!!! Fajnie co?
...w skali kraju jest inny efekt niż w konkretnej JST a nawet w skali konkretnej JST jest różnie. Przykładowo w pewne miasto na K nad Bałtykiem ma księgowość szkół w ZEAS, a przedszkoli już nie...lub na odwrót...i księgowość jednostek pomocy społecznej w każdej z typów jednostek....pomyśl....jak powstanie u nich SCUW to będą mieli kompletnie inny , wg. mnie lepszy system informacyjny rachunkowości.
Weż księgowanie funduszu alimentacyjnego....część księgowych nadal ma w nosie rozporządzenie, komunikat MF... co zrobić z taką księgowością?
SCUW .... pod pretekstem utworzenia centrum zrobić można porządek.
TW. żeby był porządek to trzeba zmienić RIO i to w każdym województwie. Na każdym szkoleniu w województwie sląskim pani naczelna mówi że każdy sposób księgowania jest dobry i oni go nie negują, jeżeli tylko jest opisany w polityce. Więc pół województwa ma należności z FA na 225 a pół na 7. Przecież to jest nonsens. Jeżeli do CUW trafia księgowa co księguje np. przez 225 należności z FA, to myślisz że CUW będzie księgowało inaczej. Nie ma na to żadnej szansy. Ostatnio gdy do urzędu w mojej gminie był nabór na stanowisko do księgowości, to kobieta która wygrała konkurs, gdy dowiedziała się ile zarobi nie podjęła pracy. Za trzecim razem kogoś upolowali. Skarbnik sąsiedniej gminy nie pozwoli koleżance na jakiekolwiek zmiany od paru lat. Gdybyś zobaczył co ona ma na sprawozdaniach to chyba zrobiłbyś salto. I co? Było RIO i wszystko dobrze. Szkoda się łudzić że CUW coś zmieni.
...co do RIO to racja. Nie mniej jednak to nie oni odpowiadają za prowadzenie ksiąg w jednostce. A ponieważ tak naprawdę dziś nikt za to nie odpowiada, to wymyślono SCUW, wprowadzono obowiązki kierownika i napisali o niezatrudnianiu wtedy gł. księgowych.