A jakie gminy są zainteresowane? Panie TWoj bo jak widać to Pan jest baaaaaaardzo zainteresowany, zastanawiam się dlaczego? Bo zawsze osoby, które widzą w czymś jakiś interes bardzo cieszą się ze zmian
w jednej gminie np. jest 5 szkół, 2 przedszkola i jakoś nikt nie widzi oszczędności poprzez ZEAS a tu w gminie jeden OPS jedna księgowa od wszystkiego i co połączą ja z ośrodkiem kultury, biblioteką a szkoły dalej jak były osobno tak będą już to widzę, zresztą wielozadaniowość OPS jest ogromna takie szkoły, czy przedszkola nie mają nawet połowy budżetu nie wspomną o zadaniach a tam kadra rozbudowana, pani od płac, pani od kadr, księgowa,sekretarka a w OPsiuku jedna osoba
A co Miłka on che połączenia Gmin bo jak Wójt to raczej malutka gmina i co odda władzę innemu wójtowi czy jak? I radnych mniej i skarbnik jeden i jeden wójt na dwie lub trzy gminy połączone to naprawdę będą oszczędności, bo co tam pensja księgowej
moja gmina nie jest mała około 12 tys mieszkańców, więc na pewno nie będziemy się łączyć z nikim. bardziej wójta interesuje likwidacja BOF. tylko jak on sobie to wyobraża to już nie wiem
Ciekawe,że do tej pory w niektórych gminach były już ZEASY i nadal istnieją a jakoś nie specjalnie funkcjonują one powszechnie a z tego co wiem to można było je tworzyć przed nową ustawą samorządową