Czy mam sie już bać?? - Księgowość

Strona 7 z 8    [ Posty: 76 ]

Napisano: 24 lip 2015, 14:55

Nie chcę narzekać, bo bardzo lubię swoją pracę i wykonuję ją z ogromną chęcią i zaanagażowaniem. Ale co do tych braków kadrowych to prawda, ja jednoosobowo prowadzę całą księgowość, kadry, płace, więc jeżeli to nie są oszczędności to już nie wiem co!? Wynagrodzenie nawet nie średnia krajowa, ale też nie narzekam, bo maja gorzej. Jak były kontrole, to wszyscy dziwili się jak to jednoosobowo ogarniam, zresztą zamiast chorobowego biorę szybki urlop 2 dniowy co najwyżej i wracam, bo nie ma kto zrobić np. listy wypłat. Może są ośrodki, gdzie pracuje więcej pracowników w dziale księgowości. A jak widzę wpisy Pana Twoj to mi się przykro robi bo wyczuwam u nigo radochę z tego pomysłu, widać nie wiele Pan wie o pracy księgowej ośrodka pomocy, a na szkoleniach nas Pan taż niby żałuje, eh szkoda słów.
Gość

Napisano: 24 lip 2015, 15:44

a CUW będzie kierownik CWU, z-ca kierownika, główny księgowy, z-ca gł. księgowego, referent może nie jeden, pani kadrowa, pani lub Pan od płac, pomoc administracyjna, przy czym zarobki kierowników i gł. księgowego bardzo wysokie, bo to przecież odpowiedzialność ogromna za tyle jednostek i koszty obsługi co dziwne mogą się okazać dużo wyższe niż obecnie a jakość nie sądzę żeby była efektywniejsza i lepsza.
izyyyyy

Napisano: 27 lip 2015, 9:35

jako pracownik socjalny muszę stanąć w obronie księgowych :
u nas tez księgowa jest od wszystkiego - księgowość, kadry . płace. zus-y , sprawozdawczość do 10, a zapotrzebowania (do których potrzebne wykonanie za m-c poprzedni)do 5 każdego m-ca , fundusz alimentacyjny do rozliczenia z budżetami dwa razy w m-cu , ciągłe zmiany w budżecie,rozliczanie projektu unijnego. Wynagrodzenie co prawda w granicach średniej krajowej , ale od 16 lat na urlopie 10-dniowym była tylko raz, na zwolnieniu lekarskim nigdy. Jak tak dalej pójdzie to już widzę jak zus się cieszy bo emerytury na pewno nie dożyje i czy to już nie są wystarczające oszczędności ?????
prac.soc.

Napisano: 27 lip 2015, 15:08

do prac.soc.

coś za dużo wiesz jak na pracownika socjalnego, a już szczególnie zarobki księgowej 8-)
Miłka

Napisano: 27 lip 2015, 19:42

TWoj pisze:...instytucje kultury też wchodzą w CUW. Zobacz w ustawie.

A ustaw poszła do podpisu do OBECNEGO PREZYDENTA RP.
Skoro prowadzisz szkolenia z tego tematu to jak prezentuje się prawna regulacja zawieranych porozumień pod kątem VAT bo i z vatu prowadzisz szkolenia ? Jak te świadczenia rozliczyć do VAT - porozumienie zawarte z instytucją kultury ?
zauroczony

Napisano: 27 lip 2015, 20:14

Pan TWoj coś mało aktywny, może na wczasach? No to i my mamy spokój od tych jego przepowiedni, pozdrawiam :D
Gość

Napisano: 27 lip 2015, 20:29

Pewnie na konsultacjach w Ministerstwie, w końcu się może czegoś nauczy.
Ewa55

Napisano: 27 lip 2015, 20:43

Do zauroczony. Pan Twoj pewnie przeprowadzi odpowiednie szkolenie co do prawnej regulacji zawartych porozumień pod kątem VAT, najważniejsze ,żeby była niewiedza nowej "świetnej ekipy" CUW bo wtedy będą szkolenia, szkolenia a co za tym idzie? Chyba nie muszę mówić, a jak nic się nie dzieje, wszystko po staremu i obecni księgowi mają wiedzę, to po co komu szkolenia proste prawda???
Margot

Napisano: 28 lip 2015, 9:32

Do Miłka,
nie sposób nie wiedzieć co kto robi , nie słyszeć tego że księgowa nie może iść na urlop bo ma do roboty to czy tamto,przecież normalne że ze sobą rozmawiamy , nas pracowników socjalnych jest 3, więc jak jedna jest na urlopie to druga ją zastępuje a do obsługi administracyjnej jest tylko księgowa i kierownik.
Jeśli chodzi o wynagrodzenie to napisałam :"wynagrodzenie co prawda w granicach średniej krajowej" z podkreśleniem w granicach bo dokładnie nie wiem.
pracsoc.

Napisano: 28 lip 2015, 23:34

https://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2015/1045/1

Pod pozycją 1045 opublikowano ustawę.

Odpowiadając na pytanie tego postu:

CO NIEKTÓRZY BAĆ SIĘ POWINNI... jeśli radni zdecydują o utworzeniu SCUW głównych księgowych w jednostkach obsługiwanych nie będzie można zatrudniać :o :shock: :?
TWoj

Strona 7 z 8    [ Posty: 76 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x