czy mogę zatrudnić męża, czy obcą osobę art 57. ? - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 27 sty 2012, 19:13

Rozina zastępcza wskazuje osobę do pomocy, czyli małżonkowie wskazują razem taką osobę. Tym samym nie mogą wskazać samych siebie do zatrudnienia, czy jednego z nich. Jako rodzina zastępcza podejmują się pełnienia obowiązków z tym związanych, jeżeli nie mogą sobie dać rady mogą wystąpić o zatrudnienie dodatkowej osoby.
~deda

Napisano: 29 sty 2012, 11:27

Ja też uważam że nie można zatrudnić męża. Uzasadnienie deda jest bardzo logiczne.
~ina

Napisano: 29 sty 2012, 12:07

Logiczne może jest, ale znajdźcie mi parzepis zabraniający zatrudnienie męża?
~beno

Napisano: 29 sty 2012, 21:34

zgadzam się z ~beno - nie jest zabronione i wg mnie zatrudnienie męża jest również bardzo logiczne, jeżeli nie pracuje i faktycznie opiekuje się dziećmi i w pracach gospodarskich pomaga takich jak np. naprawy bieżące. Ponadto jest to analogiczna sytuacja do zatrudnianych mężów w placówkach typy rodzinnego. Nie widzę przeszkód, szczególnie, że my umowę podpisujemy z jedną osobą - oboje są RZ, ale tylko dla jednego jest to zawód. Teraz i dla drugiego może to być zawód.
~AS

Napisano: 30 sty 2012, 9:46

osobiście rozmawiałam na ten temat z Panią Napiórkowską i stwierdzam z pełną odpowiedzialnością, że nie możesz zatrudnić męża jako osobę do pomocy i wychowaniu dzieci bo razem pełnicie tą funkcję
~Iza

Napisano: 30 sty 2012, 11:05

Również zgadzam się z tym, że nie mozna zatrudnić męża na to stanowisko. Umowę o pełnienie funkcji rodziny zastępczej podpisują oboje małżonkowie, tylko wynagrodzenie przysługuje jednemu z nich.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2012, 12:56

dokładnie Kasia.
~Iza

Napisano: 30 sty 2012, 21:12

w tym ambaras że umowa podpisana jest tylko z jednym z małżonków ,
i co w takiej sytuacji , w chwili obecnej wyszedł nowy problem , art 234 mówi że RZZ Wielodzietne ,mają 3 lata na przekształcenie ( wola i moce przerobowe Starostwa) , czy w tej sytuacji , mogę składać taki wniosek? jeżeli tak na na jakiej podstawie prawnej ?
~ren

Napisano: 30 sty 2012, 23:35

wielodzietne idą na przepisach dotychczasowych maksymalnie 3 lata, ale w każdej chwili mogą złożyć wniosek o pełnienie funkcji rodziny zawodowej lub rdd i w tedy przepisy nowej ustawy. Wszystko w 234. Wielodzietne nie mogą składać takiego wniosku bo w przepisach dotychczasowych też nie mogły. Ich wybór to albo to co miały + podwyższenie wysokości pomocy pieniężnej (234 ust. 4) lub nowa umowa, nowe pomoce i wszystko co się należy z nowej ustawy.
~deda

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x